Gündem
03 Nis 2013 20:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

YENİ ŞAFAK YAZARI ÖCALAN'IN SON MESAJINI AÇIKLADI!

Canlı yayında Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Abdülkadir Selvi, Öcalan'ın PKK'ya silahsız çekilme talimatı verdiğini, 4. heyetin bu nedenle adaya gittiğini açıkladı...

PKK'nın silahlı güçlerini sınır dışına nasıl çekeceği konusundaki kriz aşılıyor. Habertürk'te Akşam Raporu'na konuk olan Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, 4. BDP heyetinin Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmenin perde arkasını anlattı.

ÖCALAN GEÇEN HAFTA KANDİL'E SİLAHSIZ ÇEKİLİN EMRİ VERDİ!

Sürecin en çok atlatma haber geçen isimlerinden olan Selvi, geri çekilme krizinin çözülmesi için Öcalan'ın Kandil'e geçtiğimiz hafta bir mesaj yolladığını ve "silahsız geri çekilin" talimatı verdiğini iddia etti. Kandil'in bu mesajı BDP'li heyetin tanıklığında almak istemesi üzerine 4. heyetin adaya gittiğini belirten Abdülkadir Selvi, PKK'lıların silahsız şekilde sınırı geçeceklerini açıkladı.

Selvi PKK cephesinden gelen "meclis yasa çıkarsın" talebinin kabül görmediğini ancak meclisin kurulacak bir komisyonla sürece dahil olacağını kaydetti.

ÖCALAN'IN SİLAHSIZ ÇEKİLME MESAJI BDP ÜZERİNDEN KANDİL'E GİDECEK

"Kriz aşıldı. Kandil Öcalan'ın mesajını BDP'li heyetin ağzından duymak için talepte bulunmuştu. Yoksa geçen hafta Öcalan'ın geri çekilme mesajı Kandil'e gitmişti. Çekilmeyle ilgili takvimin önümüzdeki hafta başlaması gerekiyor. O nedenle sürecin bir kaç gün bile beklemeye tahamülü yok."

MECLİS YASA ÇIKARMAYACAK AMA KOMİSYON KURACAK

"BDP'lilerin tanıklığıyla mesajı almak isteyen Kandil'in istediği oldu. Şu anda silahsız çekilme yönünde bir mesaj İmralı'dan gelmiş durumda. Önümüzdeki haftadan itibaren PKK en uzak yerlerden başlayarak çekilmeye başlayacak. Meclis yasa çıkarmayacak ama bir denetleme komisyonu kurulacak. MİT'in de çekilme sürecini denetlemesi bekleniyor. Süreç MİT'in denetiminde olacak. "

MECLİSİN SÜREÇTE ROL ALMASI GEREKİYORDU

"Çözüm sürecinin siyasi tabanının genişlemesi ve meclisin rol alması gerekiyordu. Bulunan formül şu: TBMM'de süreçle ilgili bir komisyon kurulacak. Partilerden de üye vermeleri istenecek. AK Parti bugün komisyonun kurulması için başvurusunu yaptı."

AKİL ADAMLAR GÖZLEMLERİNİ SÜRECİN AKTÖRLERİYLE PAYLAŞACAK

"Ben akil insanlar heyetinin devletin ya da hükümetin uzantısı olarak görev yapmayacak olmasını çok önemli buluyorum. Hükümet zaten sürecin içinde. Bu heyet çözüm sürecini sürecin aktörleriyle paylaşacak. Toplumun tüm kesimlerine güven verecek isimlerden oluşan heyet sürecin taraflarına gözlemlerini aktaracak."

HÜKÜMET KASIM'A KADAR DAĞDAN İNİŞLERİN TAMAMLANMASINI BEKLİYOR

"Süreçle ilgili bir sıkışma aşılmış gözküyor. Önümüzdeki haftadan itibaren çekilmeye tanık olacağız. Hükümet en geç Kasım ayına kadar dağdan inişlerin de tamamlanmasını bekliyor."