Polemik & Kulis
18 Ağu 2012 19:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:02

YENİ ŞAFAK GAZETESİ'NİN 17 YILLIK TARİHİNDE BİR İLK! (MEDYARADAR/ÖZEL)

Yeni Şafak gazetesinin 17 yıllık tarihçesinde bir ilk yaşandı ve çalışanlara ne maaş ve ne de avans ödenebildi.

Yüzlerce Yeni Şafak’çı bayrama kuruşsuz girdi

Personel maaşlarının çok uzun yıllardan bu yana 2-3 ayı bulan gecikmelerle ödendiği ve bu durumun artık iyice kronik bir hale geldiği Yeni Şafak gazetesinde, çalışanların yaşadıkları ekonomik çıkmazda bu bayram yeni bir aşamaya daha girildi.

17 YILLIK TARİHTE BİR İLK

Gazetenin 17 yıllık tarihçesinde ilk defa personele ne önceki Temmuz ayına ait maaşları, ne de bu maaşlara mahsuben makul bir bayram avansı ödenebildi.
Cuma akşam saatlerine kadar hesaplarına maaş ya da avans kabilinden en küçük bir ödeme bile yatmaması karşısında arefe günü büyük bir psikolojik bozgun yaşayan Yeni Şafak çalışanlarından bazıları, “Maaşlarımızın bize aylarca hiçbir bilgi verilmeden, sorduğumuzda onurumuz kırılıp aşağılanarak, devamlı geciktirilerek ödenmesine artık alışmış durumdaydık da bayrama kuruşsuz girme çilesini de yeni genel yayın yönetmenimizle birlikte ilk defa tatmış olduk” diye konuştular.

ZÜCCACİYE DÜKKANINA GİREN FİL GİBİ

Yaklaşık bir ay önce, Yusuf Ziya Cömert’in istifası üzerine Yeni Şafak’ın genel yayın yönetmenliği koltuğuna oturan, aynı zamanda gazetenin dış politika yazarı olarak da tanınan İbrahim Karagül, Yeni Şafak’taki icraatlarına, son derece bozuk olan ekonomik şartları düzeltmeye çalışmaktan değil, önemli görevlerdeki bir dizi personeli ardı ardına işten atmakla başladı. Gazetede, Hikmet Gök’ü görevden alıp yerine kendisine yakın bir isim olarak tanınan Recep Yeter’i atayarak yaptığı istihbarat şefi değişikliğinin hemen ardından ekonomi servisi şefi Fikret Çengel’e bu görevden el çektiren, ardından cumartesi ekini kapatan ve ekin personelini değişik servislere dağıtan, ekin şef editörü Mezin Tanrıseven ve Fikret Çengel gibi gözden çıkardığı isimleri zorunlu izne gönderen Karagül’ün bu gibi icraatları sırasında gazete içinden en çok eleştiri toplayan yönü ise “züccaciyeci dükkanına giren fil” tarzındaki, merhamet ve nezaketten uzak çalışma tarzı…

KARAGÜL'ÜN MİSYONU NE?

Yeni Şafak’ta genel yayın yönetmenliği koltuğuna oturanların o koltuktan gidenleri her zaman için arattığını belirten bazı gazete çalışanları, “Sadakati ve Trabzonluluğuyla Albayrak ailesinin yeni gözdesi olan Karagül’e patronaj tarafından biçilmiş acı bir misyon var. Hiçbir tereddüt sergilemeden gazete personelinin yarısının işine son vermesi, bu büyük tenkısatı da tazminatları medenice ödeyerek değil insanları bunaltıp yıldırarak, sonrasında da kaçırarak yapması… Aynı misyon önceki yayın yönetmeni Yusuf Ziya Cömert’in sırtına yüklenmek istendi, fakat Cömert bu boyutlarda bir kıyıma imza atmayı kabul etmeyince Albayrak ailesi bu defa aynı koltuğu Karagül’e teklif etti. Çünkü, grubun televizyonu TV Net’teki sert çalışma tarzıyla böyle bir görevi başarıyla yerine getireceğinin sinyallerini zaten çoktan vermişti” diye konuştular.

YENİ ŞAFAK'A TAZMİNAT DAVALARI

Yeni Şafak, halen geçmişte görevinden atılan ya da ayrılan çalışanlarının yaptığı şikayetlerden kaynaklanan milyonlarca liralık tazminat davalarıyla boğuşuyor. Personel maaşlarını da uzun yıllar boyunca asgari ücretten gösteren gazete, birkaç yıl önce Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin yapılan şikayetler üzerine girdikleri denetlemede bu durumu fark edip ağır cezalar kesmesinden beri maaşları SGK’ye mecburen gerçek rakamlar üzerinden bildiriyor. Ayrıca, basın-iş kanunu hükümlerinin aksine hiçbir zaman peşin maaş, çocuk doğum parası, bayram ve yıl sonu ikramiyesi ödememek de gazetenin kökleşmiş birer geleneği… Çalışanlar, peşin maaştan çoktan vazgeçtiklerini, maaşlarını bir sonraki ayın sonuna kadar alabildiklerinde zil takıp oynadıklarını vurguluyorlar.

KIYIM DEVAM EDECEK

İyi haber alan kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Yeni Şafak’taki personel kıyımı bayramdan sonra daha da hız kazanarak devam edecek. Karagül’ün hedefinin öncelikle Yusuf Ziya Cömert yönetimine yakın isimleri tek tek uzaklaştırmak, sonrasında da gazete personelini yarı yarıya azaltmak olduğu ifade ediliyor. Buna karşılık olarak, gazetede pasifize edileceği ya da atılacağına kesin gözüyle bakılan bazı kıdemli isimler de Yeni Şafak’ı iş kanununa aykırı personel işlemleri sebebiyle topluca mahkemeye vermek üzere hukuki hazırlıklarını sürdürüyorlar.

MEDYARADAR/ÖZEL