Medya
27 Mar 2011 10:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:10

YENİ RTÜK YASASI REKLAM KAOSUNU BİTİREBİLECEK Mİ?

Yeni RTÜK yasası 15 Şubat 2011'de Meclis'te onaylandı ve 3 Mart 2011'de Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi.

Haydi artık RTÜK kaosu bitir

Yeni RTÜK yasası 15 Şubat 2011'de Meclis'te onaylandı ve 3 Mart 2011'de Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi.
Yasaya göre artık bir saatte 12 dakikadan fazla reklam yayınlanamayacak ve de ürün yerleştirme serbest olacak. Ancak henüz yönetmelik çıkmadı.
Bu nedenle de sektörde ciddi bir kaos var. TV'lerde ne yapacaklarını bilmiyorlar çünkü 12 dakikalık reklam süresinin bile bir saate nasıl dağılacağı belli değil.
Haber kanalları ürün yerleştirme gelirlerinden yararlanamayacakları için nasıl çözüm üreteceklerini düşünüyorlar.
Tematik kanallar program sponsoru olan firmaya program tanıtımlarında atıf kalktığı için sponsorluk fiyatlarının düşeceğinden korkuyor ve kara kara düşünüyorlar.
Diğer yandan filmlerle reyting alan TV kanalları film arasında 30 dakikada bir reklam kuşağı açma kuralı gereği bir süre sonra "film yerine nasıl bir program yapısı" sorusuyla karşılaşıp karşılaşmayacaklarının hesabını yapıyorlar.
Çocuk kanalları ise artık kola, gazlı içecek, cips, fast food reklamları alamayacakları için neredeyse %80'lere varan fiyat zammına hazırlanıyorlar.
Bu kaotik ortamda birçok marka Nisan 2011'de başlayacak reklam kampanyaları için TV'lerden fiyat istedi ve %40'a varan oranlarda CPP fiyat artışı ile karşılaştı. Daha makul fiyatlı kanallara yönelinse de üretilecek GRP belli, bu nedenle de kısa bir süre için kampanyalarını askıya alanlar oldu.
TV'ler önümüzdeki seçim döneminde siyasi parti TV reklamları serbest olduğu için pazarlık güçlerinin fazla olduğunu düşünüyorlar ama günün sonunda seçim bittiğinde TV reklamlarının gerçek kralı FMCG reklamverenleri ile de baş başa kalacaklarının farkındalar.
Yönetmeliğin önümüzdeki hafta çıkması ve 1 Nisan'dan itibaren yeni yasanın TV'leri etkilemesi bekleniyor ama ortada da bir şey yok! RTÜK'ün elini çabuk tutup hafta başında belirsiz konulara açıklık getirip sektörü bu kaostan kurtarması şart. Çünkü medya planlaması yapamayan reklamveren diğer mecralara da yatırımı kesmek zorunda kalıyor.
Yeni dönemde reklam sektöründe değişmesini beklediğim konular şunlar: CPP fiyatı kesinlikle yükselecek, büyük kanal-küçük kanal algısı değişecek, reklam süreleri kısalacak 15, 20 ve en fazla 30 saniyelik reklamlar üretilecek, genel olarak kampanya planlamaları öne çekilecek, ürün yerleştirme sanat haline gelecek...
Bizi izlemeye devam edin. Önerilerimiz devam edecek...

Ali Atıf Bir / www.bugun.com.tr