Televizyon
24 Eki 2011 13:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

YENİ REKLAM MODELİ! ÜRÜNLER DİZİLERE NASIL YERLEŞTİRİLDİ?

Yeni reklam sözcükleri üretiliyor. Son icat ‘ürün yerleştirme'. Bunu reklamcılar çok sevdi.

Yeni reklam sözcükleri üretiliyor. Son icat ‘ürün yerleştirme’. Bunu reklamcılar çok sevdi. Güya ürün, bu şekilde bizim beynimize daha iyi bir yerleşiyormuş, öyle diyorlar. İzleyicinin ürün satın alma eğilimin artırmak amaç. Ürünün senaryo içine yerleştirilmesi, üründen bahsedilmesi, ana karakterle ilişkilendirilmesi,  programı beğenilen kişilerin eline tutuşturulması gibi değişik yöntemler uygulanmaya başlandı. Hatta bu işe özel, yani ‘ürün yerleştirmeli senaryo yazan’ şirketler bile kurulmuş.

İşin içinde televizyon yöneticilerinin yakın arkadaşları filan varmış, kulağıma geldi. Nar Ajans da bu işin kokunusu aldı ve bir hizmet sunacağını duyurdu. En çarpıcı örnekleri hangileri? Mesela ‘Kuzey Güney’ dizisinde bir sahne: Handan Hanım Simay’a banyoyu gösteriyor. Simay “Parfümünüz çok güzel” diyor. Handan Hanım “Bir şey sürmedim, yeni yumuşatıcı” diyor. Orada Yumoş duruyor.
Yemek programı ‘Yeşil Elma’da ustamız, gelen konuklara ikram ve servis konusunu anlatıyor. Bu kadar üzerinde durmasının nedeni Familia peçete. ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’de Kerim sinirli bir şekilde yürürken yanı başında duvarda Avea reklamı görülüyor.
Bir de ok sevilen program ve sunuculara yaptırılan reklamlar var. Daha çok gazozcular el attı buna. Rıdvan’ın önüne koyuyorlardı. Şimdi Saba Tümer’in masasında. Ama daha ona bir senaryo bulamamışlar! En itici olanı bu gazozlar! Bu iş daha da büyüyecek. ‘Muhteşem Yüzyıl’da mesela “Hürrem nereden aldın kolyeni?” diye soran bir saray hatununa rastlarsanız şaşırmayın!

Sina Koloğlu/Milliyet Cadde

ETİKETLER
#reklam #ürün