Gündem
08 Ağu 2014 12:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:33

Yeni Cumhurbaşkanı göreve geldiği gün TRT Genel Müdürü'nü görevden alabilir mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili merak edilenleri Radikal Yazıişleri sordu, Altan Öymen yanıtladı. İşte "Koltuğa oturduğunun ertesi günü TRT Genel Müdürü’nü görevden alabilir mi?" sorununun yanıtı.

10 Ağustos'ta seçilecek cumhurbaşkanı imzacı mı, icracı mı olacak? Bakanlar Kurulu'nu ne sıklıkta toplayabilir? Kurul üzerinde ne kadar etkili olabilir? Yeni cumhurbaşkanı ikinci Kenan Evren olabilir mi? Cumhurbaşkanının Anayasa'daki yetkileri Kenan Evren döneminden beri değişmedi. Ama bu yetkilerin 'tamamını kullanan' bir cumhurbaşkanı olmamıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili merak edilenleri Radikal Yazıişleri sordu, Altan Öymen yanıtladı.

Yeni Cumhurbaşkanı da ‘noter’ mi olacak? başlıklı haberde en çarpıcı noktalardan biri de TRT Genel Müdürü ile ilgili.

İşte o soru ve Öymen'in yanıtı:

TRT GENEL MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALABİLİR Mİ?

- Koltuğa oturduğunun ertesi günü TRT Genel Müdürü’nü görevden alabilir mi?

- Alamaz. ‘Devletçe kamu tüzel kişiliği olarak kurulan’ TRT’nin ‘özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı’ Anayasa’nın garantisi altına alınmıştır. (Madde 133). TRT Genel Müdürü’nün özerklik ve tarafsızlık kuralına aykırı davranışları söz konusu olursa, durumun ilgili kurullarca incelenmesinden sonra o konuda karar alma yetkisi Bakanlar Kurulu’ndadır. Genel müdürün atanması gibi, görevden ayrılması da ancak Bakanlar Kurulu’nun kararıyla gerçekleşebilir. Gerçi Cumhurbaşkanı’nın da o Bakanlar Kurulu kararını imzalaması gerekir ama, o kararnamenin altında ilgili bakanlardan herhangi birinin imzası eksik olursa, o kararname tamamlanmış olmaz.
 
Altan Öymen'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız