CineRadar
09 Ağu 2013 12:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

YENİ CENNET GÖKYÜZÜNDE, CEHENNEM BU DÜNYADA!

Haftanın ilgi çeken filmi, büyük bütçeli bir bilim kurgu olan Elysium. Bu heyecanlı bilim kurgu ve sinemalarda oynayan diğer filmler Cineradar'da!

2154 yılında, insanlık iki sınıfa ayrılmıştır: Elysium adındaki insan yapımı bir uzay istasyonunda yaşayan kalburüstü kesim ve kalabalık, mahvolmuş bir gezegene mahkum olmuş diğerleri… Dünya halkı, gezegeni kasıp kavuran suç ve fakirlik belasından kaçmak için ümitsiz bir şekilde çabalamaktadır.  Bu iki dünyaya eşitlik getirme ihtimali, Elysium’a gitmek için yanıp tutuşan Max (Matt Damon) adlı sıradan birinin elindedir.  Hayatı pamuk ipliğine bağlı olan Max, istemeden tehlikeli bir göreve atılır - bu görev, onu Elysium’un Savunma Bakanı Delacourt (Jodie Foster) ve emrindeki birliklerle karşı karşıya getirecektir; ancak başarılı olursa, Max sadece kendi hayatını değil, Dünya’da yaşayan milyonlarca insanınkini de kurtaracaktır.

Filmin başrollerinde Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner ve Wagner Moura yer alıyor.  Senaryo Yazarı ve Yönetmeni ise District 9 ile tanıdığımız Neill Blomkamp. 

Murat Tolga’nın Notu: Yönetmenin ilk filmi olan District 9, kişisel “en iyi bilim kurgu filmleri” listemde ilk 10’a her zaman girer. Elysium’da yine inanılmaz bir mühendislik eseri olan distopik bir bilim kurgu ve kim ne derse desin bilim kurguya hasret bünyeler için ilaç niyetine…

Kimler Gitsin: Bilim kurgu hayranları zaten gidiyordur ancak haftanın en iyisi bu film. İlle de aşk filmi olsun demeyen herkes gitsin.

Sinemada Görmemiz Şart mı: Sırtını görsel efektlere ve şiddetli çarpışma sahnelerine dayamış bu filmin keyfine ancak sinemada varabilirsiniz.

JURASSIC PARK’I BİR DE 3 BOYUTLU GEZİN!

Fosilleşmiş bir sivrisinekten çıkarılan dinozor kanı, bilimadamlarına DNA ile yeniden dinozor yaratma imkanı verir. Dr. Hammond, bu DNA’dan yola çıkarak genetik olarak dinozorlar geliştirir ve bir tür hayvanat bahçesi açar.  Çeşit çeşit dinozorların canlı olarak görülebileceği bu özel hayvanat bahçesinin ilk test ziyaretçileri ise bir avukat, bir matematikçi, bir dinozor uzmanı ve bir bitkibilimci ile Hammond’un torunlarıdır. Dinozor embriyolarını ele geçirmek isteyen biri güvenlik sistemini devre dışı bırakınca, bütün dinozorlar adada serbest kalırlar.



Steven Spielberg’ün sansasyonel fantezisi Jurassic Park’ı üç boyutlu olarak yeniden beyazperdede. Filmi 3 boyutlu hale getiren Spielberg, üç kez Oscar® kazanan, gişe rekortmeni bu filmi yeni nesil sinema izleyicisiyle buluşturuyor. Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson ve Richard Attenborough’nun başrollerini paylaştığı filmin konusu Michael Crichton’un romanına dayanıyor. Filmin yapımcılığını Kathleen Kennedy ve Gerald R. Molen üstleniyor.

700 kişilik bir ekibin Jurassic Park’ı 3D’ye dönüştürmesi toplam dokuz ay sürdü.

Murat Tolga’nın Notu: Jurassic Park’ı izlediğimde 20 yaşındaydım ve o yıl doğanlar 20 yaşına geldiği vakit dinozorlar, üstelik bu defa 3 boyutlu, yeniden arz-ı endam ediyorlar. Macerası ve kurgusu hala yepyeni bir film bu ve 3 boyutlu çekilen pek çok filmden daha başarılı bir derinleştirme işlemine tabi tutulmuş. 90’ların başındaki gibi bir Dinomania yaratacağını düşünmüyorum ancak yeni nesil için harika bir tanışma fırsatı.

Kimler Gitsin: hayal kurmayı seven herkes!

Sinemada Görmemiz Şart mı: Dinozorlar küçük ekrana asla sığmaz, bulabileceğiniz en büyük salonda izlemeniz şart!

HEP ÇİĞNEDİĞİMİZ O AMERİKAN SAKIZI; ATEŞLİ AYNASIZLAR

FBI Ajanı Sarah ve Boston polisi Shannon asla bir araya gelmemesi gereken insanlardır. Bir uyuşturucu baronunu yakalamak için aynı görevde yer almak zorunda kalırlar ve macera başlar. Sarah, Boston’a gider, ancak Shannon, FBI’ın kendi bölgesine karışmasını istemediği için, olayların çözülmesi hiç de Sarah’nın tahmin ettiği kadar kolay olmayacaktır.



Paul Feig’in yönettiği ve Sandra Bullock, Melissa McCarthy, Demian Bichir ile Marlon Wayans’ın oynadığı Ateşli Aynasızlar (The Heat), 09 Ağustos 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Tiglon Film tarafından vizyona çıkarıldı.

Murat Tolga’nın Notu: “Lanet olası federaller!”  İşte tam da böyle bir film Ateşli Aynasızlar. Daha önce 7683 kez seyrettiğimiz bir hikayeyi bu defa cinsiyet ve sosyal statü farkıyla sunuyor. Ben sevmedim, sevene karışmam!

Kimler Gitsin: Sulu Amerikan polisiyesi izlemessem uyuyamam diyecek kadar düşkünler.

Sinemada Görmemiz Şart mı: DVD’sini beklemek pekala mümkün.

GÜÇLÜ VE DOKUNAKLI BİR FİLM; HAYALLERİN ÖTESİNDE

Lizbon’da görme engelliler için hizmet veren bir okula İngiltere’den getirilen ve sıra dışı eğitim yöntemleriyle meşhur olan Ian, zamanla tüm öğrencilerin hayatını değiştirir. Ian’ın eğitimi sesler ve yankılar aracılığıyla dışarıdaki dünyayı hayal etmeyi ve bu sayede bir nevi görmeyi sağlamaktadır. Kendisi de görme engelli olan Ian bu yöntem sayesinde baston kullanmayı bırakmış ve tıpkı gören bir insan gibi hareket ederek şehirde tek başına dolaşabilmektedir. Öğrencilerden bazıları onun görme engelli olduğundan şüphe duymakta bazı yöneticiler ise onun geleneksel olmayan eğitim yöntemini tehlikeli bulmaktadır. Ian’ın varlığı bir şekilde herkesin hayatını değiştirirken, kimseyle iletişim kurmayan ve derslerden uzak duran genç ve güzel Eva, onun sayesinde kısıldığı kapanından çıkmayı başaracak ve yaşamın büyüsünü keşfedecektir. 



 Polonya’nın en parlak yönetmenlerinden Andrzej  Jakimowski’nin 2007’de çektiği bol ödüllü “Tricks”in ardından uzun bir süre merakla beklenen ve bu sefer İngilizce çektiği filmi Hayallerin Ötesinde’nin başrollerinde Edward Hogg ve Alexandra Maria Lara bulunuyor.

Murat Tolga’nın Notu: İstanbul Film Festivali’nde izleyenlerden olumlu yorumlar alan duyarlı bir yapım. Sakin ama derin öyküleri sevenlere…

Kimler Gitsin: Sinemanın sanat halini ve insan hikayelerini sevenlere göre bir film.

Sinemada Görmemiz Şart mı: Sinemada izlemezseniz, karanlığa gömülüp bir daha karşınıza çıkmayabilecek filmlerden. Bence gidin!

FESTİVAL YORGUNU EVDEKİ YABANCILAR VİZYONDA!

Ege’de bir balıkçı kasabasında yaşayan Rum kadın Agapi’nin mübadeleyle Yunanistan’a gönderilmesinin üç farklı hayat üzerinde bıraktığı etki ve kişisel hesaplaşmaları konu alan film, festival temposunun ardından nihayet vizyona giriyor.

Film; 1990’larda bir Ege balıkçı kasabasından, mübadele ile Yunanistan’a gönderilen bir Rum kadının, yıllar sonra evini aramak için doğduğu kasabaya geri gelmesi ve sonrasında gelişen olayları anlatıyor.



Evdeki Yabancılar, gösterime girmesinin ardından 31 Ağustos- 6 Eylül tarihlerinde Varna’da düzenlenecek olan 20. Uluslararası Love is Folly Film Festival’inde yarışacak.

Murat Tolga’nın Notu: Altın portakal’da izlediğim, festival seçkisinin zayıf halkalarından biri… Hikaye filmin süresine yetmediği için kurgu sürekli patinaj yapıyor. 80’lerin yönetmen denemelerine benziyor. Oyunculukları da abartılı ve yapay buldum. Filmde beğendiğim yegane şey görüntü yönetmenliği oldu.

Kimler Gitsin: Festivallerde yarışan yerli örnekleri takip edenler izleyebilir.

Sinemada Görmemiz Şart mı: Bağımsız sinemaya destek vermekten hoşlanıyorsanız, bilet alıp filme girebilirsiniz Bunun dışında DVD baskısını beklerseniz bir şey kaçırmazsınız. Tabi DVD’si basılırsa…

Cineradar Köşemiz MURAT TOLGA ŞEN tarafından hazırlanmaktadır. Filmlerin konu ve künye bilgileri basın bültenlerinden derlenmiştir.

murattolga@gmail.com