Polemik & Kulis
26 Eyl 2022 09:27 Son Güncelleme: 26 Eyl 2022 09:44

Yeni Birlik ve Analiz gazetelerinde neler oluyor? Gazeteler kapanıyor mu?

Geçtiğimiz hafta sosyal medyada “Avni Özgürel'in sahibi olduğu Analiz Gazetesi'nde işten çıkarma depremi” başlıklı haberler yer aldı. Bunun üzerine önce Analiz, daha sonra da grubun bir başka gazetesi olan Yeni Birlik tarafında araştırmalar yaptık. İşin mağduru gazeteci meslektaşlarımızla konuştuk. İşte Yeni Birlik, Analiz ve Radyo Bir grubunda tüm olan bitenler…

7 yıl önce Yeni Birlik Gazetesi’ni çok eskiden de beraber çalıştığı ekip arkadaşları Pertev Atasay ve Okan Sarıkaya ile birlikte çıkartan Avni Özgürel gazeteci kimliğinden gazete patronu kimliğine geçiyordu. MHP kökenli olan Özgürel bu süreçte AK Parti’ye yaklaşmış ve parti başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çok yakın bir isim hale gelmişti. Yeni Birlik Gazetesi çıkar çıkmaz satış tirajına bakılmaksızın Basın İlan Kurumu’nun ilan portföyüne girerek dikkatleri çekmişti. Ardından da tüm kamu bankaları, Turkcell vb reklamları almasıyla hatırı sayılır bir geliri elde etmeye başladı. Daha sonra gruba ekonomi gazetesi kimliğiyle Analiz Gazetesi dahil oldu. Basın İlan Kurumu ilanları alan yerel bir başka gazeteyi satın alan Avni Özgürel Analiz Gazetesi’ni de Basın İlan Kurumu ilanlarına dahil etmeyi başardı. Böylece Yeni Birlik ve Analiz Gazetesi Basın İlan Kurumu’ndan ciddi bir ilan desteği alarak büyük bir maddi destek gördü. 2018 yılında Odatv sadece Yeni Birlik konusunda şu belgeleri sunarak haber yapmıştı:

YENİ BİRLİK GAZETESİNE 6 MİLYON LİRA

“… kimsenin adını bilmediği, bayilerde görmediği Yeni Birlik gazetesi 5 bin adet satan İstanbul’un yerel bir gazetesiyken, iddiaya göre, hızla tirajı artırılarak 50 bin limitinin üzerine çıkartıldı. Sabah grubuna ait Turkuaz tarafından dağıtılan ama insanların adından haberdar bile olmadığı bu gazetenin tirajı aniden yükseltilerek, 49 İstanbul gazetesi arasında 14. sıraya oturdu. Yeni Birlik’in tirajı artınca resmi ilan miktarı da arttı. Çünkü resmi ilan paraları tiraj yükseldikçe artıyordu. 5 bin adet satarken yılda 1 milyon 400 bin civarında resmi ilan parası alan Yeni Birlik gazetesi, tirajını birdenbire 45 binden fazla arttırınca aldığı para da katlandı. İstanbul’da ilan alan, aralarında Cumhuriyet’in de bulunduğu 35 gazeteyi geride bırakarak 14. sıraya yükselen Yeni Birlik gazetesine bir yılda 6 milyon lira aktarıldı. Yeni Birlik gazetesine Zaman’ın 12 milyon lirasından 4.5 milyon lira aktarıldı. (Kaynak: BİK 2017 yılı Faaliyet Raporu)

https://www.odatv4.com/guncel/zaman-gazetesinin-12-milyonluk-ilan-parasi-nasil-dagitildi-14081849-144569

Analiz Gazetesi de yerel bir gazeteyken birden Basın İlan Kurumu ilanlarını alan bir gazete haline gelmişti. Yeni Akit’ten Sedat Yılmaz’ın başına geçtiği gazetede geçen hafta bir deprem yaşandı. Söylenenlere göre Basın İlan Kurumu ilanları yanlış tarihlerle gazetede yer aldığı için gazeteye 160 bin TL ceza kesilmişti. Bunun üzerine de yayın yönetmeni dahil 4 yazı işleri çalışanının işine son verildi. 2 çalışan da ayrıca 4 aydır maaş alamadıkları için şirkete ihtarname gönderip istifa ettiler. Zaten 7 kişinin çalıştığı gazeteden 6 kişi ayrılmıştı. Basın bülteni ve Ajans ağırlıklı olduğu için kalan sayfa sekreterleriyle gazete çıkartılmaya devam etti. Gazeteden çıkartılanlar bunun işten tazminatsız çıkartmak için bahane olduğunu iddia ediyorlar.

Analiz Gazetesi’nde bunlar olurken Yeni Birlik’te de sular uzun zamandır durulmuyordu. Gazete çalışanları 4-5 aylık maaşları geriden geliyor ve onlar da tam olarak ödenmiyor parçalara ayrılıyordu. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Yeni Birlik çalışanları isim vermeden şu açıklamaları yapıyordu:

“Gazete hem basın ilan kurumu, hem devlet destekli hem de Turkcell’den büyük ilan desteği alıyor. Bunu görmek için gazeteye bakmak yeterli. İlandan geçilmiyor. Konuşulanlar aylık 1,5-2 milyon TL civarında ilan desteği alıyor. Bu arada gazete uzun zamandır basılıp dağıtılmıyor. Gazeteyi bayilerde gören yok. Sadece Turkcell Dergilik’te ücretsiz olarak yayınlanıyor. Gelen para ne oluyor derseniz patron Avni Özgürel’in yanındaki çok küçük bir yönetici topluluğu arasında paylaşılıyor. Pertev Atasay, Okan Sarıkaya, Erhan Taşkıneri, Reklam Müdürü Özgür Yiter bu paylaşımda yer alan isimler. Bir de bunlara Okan Sarıkaya’nın eşi Gülay Yücel’i de ekleyebiliriz. O da “Haber ve Ekonomi müdürü” olarak künyede yer alıyor. Gazetenin basılmayıp-dağıtılmayıp sadece dijital olarak yayınlanması tabi ki iddia… Doğru olup olmadığını sadece yönetim biliyor. Bunlar bizim duyumlarımız. Yani içeride konuşulanlar. Ama her iki gazetede de maaşların ödenmediği 4-5 hatta 6 aya kadar sürenin uzadığı bir gerçek. Bazı çalışanların bunu ispatlayarak şirkete ihtarname çektikleri de somut bir gerçek. Herkesin merak ettiği konu 2 gazete bu kadar iyi para kazanırken 5-6 çalışanının parasını neden vermez? Bunda da hükümete yakın bir gazete olduğu için buna güvenildiği de iddialar arasında.  Tabi iddialar arasında Avni Özgürel’in 2 gazeteyi ya kapatacağı ya da bir yatırımcıya satacağı da konuşulanlar arasında.”

Bütün bu söylenti ve iddiaları Yeni Birlik Gazetesi künyesinde Otomotiv Editörü olarak görülen tecrübeli gazeteci eski arkadaşımız Ahmet Çelik’e sorduk. Çelik “adımla yayınlayabilirsiniz” diyerek bu konudaki sorularımızı şöyle yanıtladı:

“Ben Avni Özgürel’in, Perten Atasay’ın ve Okan Sarıkaya’nın 30 yıllık arkadaşıyım. Birlikte Ahmet Özal’ın sahibi olduğu Panaroma Dergisi’ni çıkartmıştık. 7 yıl önce Yeni Birlik’i çıkartırken benden otomotiv sayfasını yapmamı rica ettiler. Hiçbir maddi beklentim olmadan onlara söz verdim ve 7 yıl aralıksız bir şekilde hiçbir menfaatim olmadan pazartesi günleri sayfayı hazırladım. Hafta içi de acil bir şey olursa yine haberi atlamasılar diye haber yaptım gönderdim. Geçen yıl gruba Radyo Bir eklendi. Radyoda da benden otomobil programı yapmamı istediler. Ona da olur dedim ve kendi markam olan Otomobil Gazetesi adı altında radyo programı yapmaya başladım.  Otomotiv sektöründe ne kadar CEO, genel müdür varsa programıma konuk oldu. Ağustos ayında program yayınına gittiğimde bana Otomobil Gazetesi’ne bir sponsor (Experix) bulduklarını ve 3 aylık süre içinde sponsorlu program yapacağımı söylediler. Oto ekspertiz şirketi Experix programıma sponsor olmuştu. Bu konuda bana hiçbir açıklama yapmamaları tuhafıma gitti. Reklam Müdürü Özgür Yiter’i arayıp “Madem böyle bir sponsor ayarlıyorsun bana önceden haber vermen gerekmez mi? Sponsor bedelinden bana pay vermeyi düşünüyor musun? “ diye sordum. Bana itici bir tavırla “Sponsoru biz bulduk sana da pay veremeyiz. Ama ben bir yönetimle konuşayım sana haber vereyim dedi. Kapatırken de “sana para vermezsek programa devam etmez misin” diye sordu. Ben de “benimle böyle konuştuğun için yapmam. Ama sen bir konuş bakalım” dedim. Gazete gibi radyodan da bir beklentim yoktu. Bana “kusura bakma sana ödeme yapamayacağız” deseydi sorun çıkmayacaktı. Ben sonra tatile çıktım beni de kimse aramadı. Radyo’da yeni sponsorla eski programlarımı yayınlıyorlardı. Hiç ses etmedim. Ama bu son 2 aylık süreçte gazete yayınlarım devam ediyordu. Pazartesi günleri sayfam yayınlanıyordu. Ta ki geçen haftaya kadar.  Bunu önce arkadaşım olan Pertev Atasay ve Okan Sarıkaya ile konuştum. Pertev bana “Para vermezseniz radyo programını yapmam” dediğin için gazete yazılarına da son verildi dedi. Sonra gazete yayın yönetmeni Okan Sarıkaya ile konuştum. O da “Sorun yok senin sayfana advertorial sayfa gelince kaldırmak zorunda kaldık” dedi. Ama sonraki günlerde de otomotiv sayfası yayınlanmadı. Okan’a whatsaptan “bana konuyla ilgili açıklama yapmasını” rica ettim. Yanıt bile vermedi. Yani beni sözüm ona cezalandırıyorlar. Evet, ben de Yeni Birlik’teki çalışan arkadaşlarımdan maaş sıkıntılarını, hiçbir açıklama yapmadıklarını, bir bahane bulup insanları tazminatsız işten çıkarttıklarını duymuştum. Gazetenin basılmadığını sadece Dergilik’ten dağıtıldığını ben de duydum ama kanıtlayamam tabi. Sadece çalışanlar arasında konuşulan bir konu olarak biliyorum. Onu bilemem de bana hepsinin büyük ama çok büyük bir özür borcu var. Sorularınıza verebileceğim yanıtlar bu şekilde” dedi.

Bir tarafta kazanıldığı iddia edilen büyük bir reklam geliri, diğer tarafta aylardır ödenmeyen maaşlar. Bir tarafta basılmadığı söylenen ve ücretsiz olarak dijitalde yayınlanan 2 gazete. Bir tarafta “battı” denen, diğer tarafta yatırımcının arandığı bir grup… İşte bu yaşanan çelişkilerle neler olacağını hep birlikte göreceğiz…