Gündem
04 Ara 2021 08:29 Son Güncelleme: 04 Ara 2021 08:31

Yeni Bakan Nureddin Nebati’nin doktora tezi ortaya çıktı! Cumhuriyet’i eleştirmiş…

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin, doktora tezinde, 'Cumhuriyet'in kurulmasına giden süreçte ve sonrasında, toplumun tüm kurumlarının elitist bir yapılanma aracılığıyla ‘cebren’ dönüştürüldüğünü, sekülerleştirmenin dayatıldığını' savunduğu ortaya çıktı.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin 'AK Parti Teşkilatlarının Demokratik Değerlere Bakışı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Milli Görüş’ten Muhafazakâr Demokrasiye' adlı tezinde savundukları dikkati çekti.

Bakan Nebati’nin doktora tezinde, “Cumhuriyet’in kurulmasına giden süreçte ve sonrasında toplumun tüm kurumlarının Batı’ya öykünen elitist bir yapılanma aracılığıyla ‘cebren’ dönüştürüldüğünü, sekülerleştirmenin dayatıldığını” savunduğu belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinden Sefa Uyar’ın haberine göre, “Modern ulus devletlerin aşındığını” öne sürdüğü tezinde Nebati, “sosyalizmin şiddet içerdiğini, aşırı bürokratikleşmeye dayandığını ve totaliter olduğunu” belirtirken, liberal demokrasinin “kültürel, sınıfsal, etnik, cinsiyete ve kimliğe dayalı ilişkileri hiçe saydığını” savundu.

Cumhuriyetin kurulmasının ardından İslam’ın gerilikle özdeşleştirildiğini öne süren Nebati, Kemalizm’in ithal edildiğini savunarak, “Kemalizm, aydınlanma düşüncesinin yarattığı değerlerin, bu değerlere yabancı bir coğrafyada tesis edilmesine dayanır. Özgün bir paradigma değildir, ithal edilmiştir” dedi.

Nebati, “1924’ten sonra katı bir modernleşmeci eğilimle toplumun kutsal saydığı pek çok değer ve sembol gerilik, şarklılık ve dinle ilişkilendirilerek kamusal hayattan ‘temizlenmiş’tir” ifadelerini kullandı.

Nebati’nin, uluslaşmayı “tek tipleştirici” şeklinde nitelendirerek, “asimilasyon gibi yöntemler kullanıldığını” iddia etmesi de dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

Görüşleri mevcut ekonomi politikalarıyla ters düştüğü bilinen Lütfi Elvan, 'görevden affını' istedi ve istifasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanması sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunu yardımcısı Nureddin Nebati'ye devretti.

Bu atama sonrası, zaten ekonomi eğitimi olmaması nedeniyle eleştirilerin öznesi haline gelen Nebati'nin FETÖ terör örgütü lideri Fethullah Gülen'le çekilmiş fotoğrafları da tartışma konusu oldu.