Sağlık
12 Eyl 2022 13:27 Son Güncelleme: 12 Eyl 2022 14:16

Yeni baba olan erkeklerin beyni küçülüyor! İşte sebebi…

Yeni bir araştırmaya göre, baba olan erkeklerin beyin hacminde belli bir miktarda azalma olduğu tespit edildi.

Bulgular, babaların görsel hafızayla ilgili görevlerde çocuksuz erkeklere göre daha iyi olduğunu gösteren önceki araştırmalarla uyumlu

Yeni baba olan erkeklere odaklanan araştırmacılar, bu kişilerin beyin hacminde belli bir miktar azalma olduğunu tespit etti.

Bulgular, kaybın ilk çocuğun doğumunu takiben beyin korteksinde meydana geldiğini ortaya koydu.

Serebral korteks, beyin zarı veya gri madde diye de adlandırılan kortikal bölge, kalınlığı 1,5 ile 5 milimetre arasında değişen bir örtü olarak da düşünülebilir.

Independent'ta yer alan habere göre, insan beyninin en gelişmiş kısmı olduğu tahmin edilen bu örtü, düşünme, algı ve dil gibi işlevlerden sorumlu. Bu bölüm işlevsellik bakımından birincil motor korteks, görsel korteks veya işitsel korteks gibi kısımlara ayrılıyor.

BEYNİN YÜZDE İKİSİ GİDİYOR

Yeni ebeveyn olmak hem erkekler hem de kadınların beyninde bir uyum süreci başlatıyor.

Önceki birçok araştırma anne olmanın kadınlarda beyin yapısını değiştirebileceğini göstermişti. Ancak ebeveynliğin erkekler üzerindeki nörolojik etkisi üzerinde pek durulmamıştı.

Dünyanın farklı bölgelerinden araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışma ise ilk kez baba olanlarda da nörolojik değişiklikler kaydedildiğini ortaya koydu.

Hakemli bilimsel dergi Cerebral Cortex'te yayımlanan araştırma, çiçeği burnunda babaların, kortikal hacminin yüzde ikisini doğumu takiben kaybettiğini gösterdi.

İlk başta kortikal hacimdeki kayıp kulağa kötü bir şey gibi gelebilir. Ancak araştırmacılar, beynin böylelikle çocukla bağlantı kurma sürecini daha güçlü ve daha verimli kılmak için özelleştiğini düşünüyor.

Örneğin annelerdeki benzer kortikal daralmaların, beynin çocuğa karşı daha büyük sinirsel tepkiler vermesini sağladığı ve ebeveynin çocukla kurduğu bağı güçlendirdiği anlaşılmıştı.

KATILIMCILARIN BEYNİ İNCELENDİ

Araştırmada yarısı İspanya'da, yarısı ABD'de yaşayan 40 heteroseksüel erkeğin beyni manyetik rezonans görüntüleme (MR) tekniğiyle tarandı.

İspanya'daki baba adaylarının beyinleri, eşlerinin hamile kalmalarından önce ve doğumdan birkaç ay sonra incelendi.

ABD'deki baba adayları ise eşlerinin hamileliğinin orta ve son evrelerinde ve doğumdan 7-8 ay sonra muayene oldu.

Katılımcılar arasında İspanya'dan 17 çocuksuz erkekten oluşan bir kontrol grubu da vardı.

Sonunda tüm verileri bir araya toplayan araştırmacılar, her üç gruptaki erkeklerin beyinlerini hacim, kalınlık ve yapısal özellikleri bakımından karşılaştırdı.

Araştırma makalesinde, "Babalıkla ilişkili yapısal değişikliklerin ebeveynlik ve çocuk ilişkisine nasıl dönüştüğü, büyük ölçüde keşfedilmemiş bir konu" ifadeleri yer aldı: Bunu anlamak, gelecekteki araştırmalar için heyecan verici yöntemler sağlar.