Gündem
03 Oca 2014 19:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:51

Yeni Asır'da tensikat depremi! 13 kişi işten çıkartıldı

Ege'nin köklü gazetesi Yeni Asır, yeni yılın ilk günlerinde işten çıkarmalarla sarsılıyor.

Gazetenin farklı departmanlarında çalışanlara iş akitlerinin feshedildiği tebliği yapılıyor.

Gazetenin Haber müdürü Muzaffer Oktay'ın yanı sıra Burhanettin Kamay, Halil Vural ve  spor servisi editörü Murat Attila ile yine spor servisinden Mehmet Aslan iş akti feshedilenler arasında...

TGS İzmir Şubesi Yeni Asır'da yaşanan tensikat depremini bir açıklamayla kınadı.İşte işten çıkartmalarla ilgili olarak yapılan açıklama:

YENİ ASIR'DA GAZETECİ KIYIMINI KINIYORUZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner, Ege'nin köklü gazetesi Yeni Asır'da, yeni yılın ilk günlerinde 13 gazetecinin ‘’tasarruf’’ gerekçesiyle işten çıkarılmalarını kınadıklarını bildirdi.
2013 yılının her bakımdan "kara bir dönem" olarak tarihe geçtiğini belirten Hüner, tüm basın emekçilerini Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında sendikal örgütlenmeye çağırdı.
TGS İzmir Şubesi Başkanı Hüner, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
"Açılan davalar, tutuklamalar ve uygulanan polis şiddetinin yanı sıra siyasi iktidarın hukuk dışı eylemleri, baskı ve tehditleri karşısında korumasız olan gazeteciler, medya patronları karşısında da iş güvencesinden, sendikal haklardan ve özlük haklarından yoksun bulunmaktadır. Halkın haber alma özgürlüğü için görevlerini özveriyle sürdüren basın emekçileri, yaygın ve yerel medyada düşük ücretle, toplu sözleşme hakkı olmadan, çoğu zaman ise sigortasız olarak çalıştırılmaktadır. TGS olarak, basın emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla her platformda onların seslerini duyurmaya, haklarını savunmaya gayret ettik.  Basın emekçilerini TGS çatısı altında örgütlenmeye, güçlerini birleştirmeye çağırdık. Medya kuruluşlarının sansürcü yayın politikaları basın emekçileri tarafından belirlenmiyor. Ancak bu yayın kuruluşlarının yanlış ve yanlı habercilik politikalarının sonuçları ne yazık ki basın emekçilerine fatura edilmek isteniyor.
Bütün bu olumsuz koşullarla birlikte, 60 gazetecinin hapiste olduğu, 100'den fazla gazetecinin polis şiddetiyle yaralandığı, 500'e yakın basın emekçisinin keyfi gerekçelerle işten atıldığı, sansür ve otosansürün alabildiğine yaygınlaştığı 2013 yılı her bakımdan (kara bir dönem) olarak tarihe geçmiştir.
Böyle bir ortamda, gazeteciler olarak, 2014 yılına umutla girmeyi arzu ederdik. Fakat siyasi iktidar tarafından basın özgürlüğü alanında hiçbir olumlu adım atılmadığı ve gazetecilere yönelik polis şiddeti sona ermediği gibi medya patronlarının emek karşıtı uygulamaları da artarak devam etmektedir. 
Son bir hafta içerisinde Radikal ve Hürriyet Daily News gazetelerinin yanı sıra Takvim ve Yeni Asır Gazetesi'ndeki işten çıkarmaları ve gazeteci kıyımını kınıyoruz. Sendikamıza bugün ulaşan bilgiye göre, aralarında Yeni Asır gazetesi yazı işleri müdürü, görsel yönetmeni, yazı işleri editörleri, muhabirler ve yazarların da bulunduğu 13 kişinin iş akdi feshedilirken; gazetenin politika muhabiri de yılbaşından bir gün önce "yayın politikasından" dolayı istifa etti.
Bu kararlara imza atan tüm sorumluları protesto ediyoruz. Üyelerimiz ve tüm meslektaşlarımız adına işten çıkarma kararlarının geri alınmasını, medya patronları eliyle basın emekçilerinin haklarını gasbetmeye yönelik tüm uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz.’’
Hüner, sendikal örgütlülüğün ve mesleki dayanışmanın önemini bir kez daha hatırlatarak, tüm basın emekçilerini, Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı örgütlenmeye çağırdıklarını belirtti.