Gündem
11 Haz 2015 15:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:39

Yazı işleri müdürü Erdoğan'a hakaretten yargılanıyordu! 'Kaçık Sultan' davasında karar!

'Kaçak Saray'ın Kaçık Sultanı" haberiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten yargılanan Hanife Şahin için mahkeme kararını verdi.

İleri Gazetesi'nde geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan "Kaçak Saray'ın Kaçık Sultanı" başlıklı habere ilişkin gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan yargılandığı davanın ilk celsesinde beraat etti.

Hazırlanan iddianamede gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Hanife Şahan hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanık, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Hanife Şahan ve avukatları katıldı. Duruşmada savunma yapan Şahan, suçlamaya konu haberin kendisine ait olduğunu belirterek, "Yazıdaki amacımız mahkeme kararıyla da kaçak olduğu tespit edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kaçak olduğunun anlatımı ve Cumhurbaşkanı'nın sigara içen bir genci kendisini görüp de sigarayı söndürmediği için azarlamasıdır. Bu iki olayı birleştirip bastığımız manşet, bir teşbihten ibarettir" dedi.  Şahan'ın avukatlarından Şerif Özgür Urfa, davaya konu haberin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Müvekkilim Cumhurbaşkanı'nın Başbakanlık döneminde yaptığı ve söylediği birtakım üslup ve davranışlarının çok dengeli olmadığını belirterek bu yazıyı yazmıştır" diye konuştu.  

SUÇUN OLUŞMADIĞINA KANAAT GETİRİLDİ, BERAAT ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatının, şikayetçi olduklarını belirterek, davaya katılma taleplerinin olduğu belirtilen duruşmada, suçtan zarar görme ihtimaline karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duruşmalara kabulüne karar verildi. Mahkeme hakimi, sanık hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığını ancak "atılı suçun unsurları yönünden oluşmadığı"na kanaat getirdiğini belirterek, Hanife Şahan'ın beraatına karar verdi.  

İDDİANAMEDEN...

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, 12 Kasım 2014 günü İleri Gazetesi'nin 9. sayfasındaki habere yer verildi. Haber başlığında kullanılan "Kaçık" kelimesinin Türk Dil Kurumu'nun sitesindeki anlamının "Bazı davranışları dengesiz olan, zıvanasız" anlamını taşıdığı belirtilen iddianamede, "Her ne kadar Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapımı ve maliyetine ilişkin eleştiri niteliğinde olduğu anlaşılmışsa da 'Kaçık' ifadesi ile Sayın Cumhurbaşkanı'na yönelik küçük düşürücü ifade kullanıldığı anlaşılmıştır" denildi.

İleri Gazetesi SorumluYazı İşleri Müdürü Hanife Şahan hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıl 4 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı