Magazin
30 Kas 2023 21:04 Son Güncelleme: 30 Kas 2023 21:06

Yazar Vasilis Vasilicos hayatını kaybetti

Costa Gavras'ın ünlü Z filmine ilham veren romanın yazarı Vasilis Vasilicos, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Constantin Costa-Gavras'ın aynı adlı filminin dayandığı siyasi roman "Z"nin yazarı Vasilis Vasilicos, 89 yaşında hayatını kaybetti.

En çok tanınan ve tercüme edilen Yunan yazarlardan biri olan Vasilicos, hayatı boyunca aralarında roman, öykü, oyun ve şiirlerin de bulunduğu yüzden fazla kitap yayımladı.

Onun dünya çapında tanınmasını sağlayan eseri "Z" romanıydı. Roman, Yunan siyasetçi Grigoris Lambrakis'in 1963'te öldürülmesini çevreleyen gerçek olaylardan esinlenen bir siyasi yolsuzluğun eleştirisiydi.

Vasilicos'u sürgüne gönderen Yunan Albaylarının diktatörlüğü (1967-1974) sırasında yasaklanan bu roman, Yunan yönetmen Costa-Gavras (1969) tarafından İspanyol yazar Jorge Semprún'un senaryosuyla sinemaya uyarlandı.

Yazdığı diğer kitaplar arasında The Monarch, And Dreams are Dreams, The Photographs, The Coroner's Asissatnt, The Harpoon Gun sayılabilir.

VASİLİS VASİLİCOS KİMDİR?

1934 yılında Yunanistan'ın kuzeyindeki Kavala şehrinde doğan Vasilicos, Selanik Aristoteles Üniversitesi'nde Hukuk ve New York'taki Yale Üniversitesi Drama Okulu'nda televizyon yönetmenliği okudu.

Yunanistan'daki diktatörlük sırasında siyasi faaliyetleri ve otoriter rejimi açıkça reddetmesi nedeniyle sürgüne gitti ve 1994 yılına kadar yurt dışında yaşadı.

Genç Afrodit (1963) filminin senaryosunu oluşturmak için Yunan yönetmen Nikos Kúnduros'la çalıştı. Aynı zamanda gazeteci ve çevirmen olarak çalıştı.

1996 ve 2004 yılları arasında Yunanistan'ın UNESCO büyükelçisi olarak görev yaptı.

Yazar siyasete olan ilgisinden hiç vazgeçmeyerek 2019 parlamento seçimlerinde sol Syriza partisinin milletvekili seçilmişti.