Gündem
26 Şub 2012 10:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:22

YASİN HAYAL TARAF'A YAZDIĞI MEKTUPTA HANGİ BOMBA İDDİALARDA BULUNDU?

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde kalan Yasin Hayal, Taraf gazetesine bir mektup gönderdi. Hayal şunları anlattı :

Hrant Dink cinayeti davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde kalan Yasin Hayal, Taraf gazetesine bir mektup gönderdi.

Gazetede yayımlanan habere göre Hayal şunları anlattı:
- Dönemin Jandarma Komutanı Nazım Başçavuş, Karakol Komutanı Mehmet Üsteğmen, Alay Komutanı Ali Öz’ün odasına birçok kez girip çıktım. Gittiğimde çok sıcak karşılanırdım, çayım önüme gelirdi. Bana övgü dolu sözler söylerlerdi. ‘Vatana millete hayırlı bir genç’ diyorlardı. Bizim gibi gençlerin bu vatana lazım olduğunu söylüyorlardı. Benden bir talepte bulunmadılar. Ama herhalde Erhan Tuncel aracılığıyla isteklerini yaptırdılar.

-  Erhan’ın muhbir olduğunu bilmiyordum. Hrant Dink konusunu bir tek Ogün Samast ve benimle konuştu. Silah ve mermilerin parası ile Ogün’ün yol masraflarını Erhan’la ikimiz yarı yarıya karşıladık. Silahı mahalle arkadaşım Ömer Polatoğlu’ndan aldım. Olaydan önce yurt dışında gemi kazasında rahmetli oldu. Silah ve merminin maliyeti 250 TL’ydi. 100 TL de Ogün’ün yol masrafına ayrıldı.

‘Ogün helallik aldı’
-  Ogün Trabzon’dan tek başına hareket etti. İstanbul’da yanında birileri var mıydı bilemiyorum. Önce Erhan’ın evine helallik almak için gitti. Ben dışarıda bekliyordum. Çıkarken elinde Türk bayrağını cebine koyduğunu gördüm. Bayrağı ondan aldığını sanıyorum. Ersin Yolcu isminde birisi Ogün’ü yolcu etti. Ben yoktum. Cinayetten sonra bize telefon etti. Ahmet İskender’in kırtasiye dükkânındaydık. Beni Ahmet’in telefonundan aradı. Olayı gerçekleştirdiğini söyledi. ‘Gelecek misin, kalacak mısın?’ dedim. Yalova’ya gideceğini söyledi.
-  Yakalandığında Ogün’e yapılan kahraman muamelesi, 2004’teki McDonald’s’ın bombalanması olayında bana da yapılmıştı. Dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şube Müdürü Yahya Öztürk, sırtımı sıvazladı. ‘Bu memleketin sen ve Erhan gibi kahramanlara ihtiyacı var. Seni en kısa zamanda çıkaracağız, için rahat olsun’ dedi. Hakikaten öyle oldu. 11 ayda çıktım. Demek ki çıkmamın nedeni buna benzer olayları devam ettirmekmiş.
-  Erhan bomba için (McDonald’s bombası) bana malzeme listesi verdi. İstediklerini aldım, bombayı o yaptı. Ramazan Bey (Ramazan Akyürek) benim için ‘İyi çocuğa benziyor’ demiş. İnsanın hoşuna gidiyor tabii. Bombalama eylemi yapan birine ‘iyi çocuk’ dediğine göre demek ki onların istediği bir şey yaptım diye düşündüm.

‘Ermenilerin Atatürk’ü’
- Hrant ismini ilk kez Erhan’dan duydum. ‘Ermenilerin Atatürk’ü’ diyordu. Çok tehlikeli biri olduğunu ve ortadan kaldırılması gerektiğini söylüyordu. Dink’in ‘Türklerin kanı zehirlidir, dökülmesi gerekir’ diye bir laf ettiğini söyledi, ürperdim. Onun dışında Dink’i 1-2 defa televizyonda gördüm. Ergenekon bağlantısı kesinlikle yok, masal anlatıyor. Ziyaretçiler kayıtlarda belli. Dink’in resimlerini internetten çıkartan Erhan Tuncel’dir. Resimleri kapalı bir zarf içinde evinin karşısındaki bakkal Osman’a bıraktı.