Gündem
07 Kas 2011 09:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:58

YASAKLAMA KARARI İMHA EDİLEN KİTAP YASAKLI KALDI!

Avukat Hakan Akarken, 1968 yılında hakkında toplatma ve yasaklama kararı verilen ve 33 yıldır yasaklı olan kitabı satın aldı.

Ankara'da yapılan bir tutuklamanın 'suç delilleri' arasına, Lenin'e ait 'Devlet ve İhtilal' kitabı da girince Avukat Hakan Akarken, 1968 yılında hakkında toplatma ve yasaklama kararı verilen ve 33 yıldır yasaklı olan kitabı satın aldı.

Sonra da kitabı yasaklayan Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ve kararın düzeltilmesini istedi. Mahkeme, başvuru üzerine kararı savcılık arşivine sordu. Yanıt, “1968’de alınan kararın metni 1992’de imha edildi” oldu. Bu yüzden karar düzeltilmedi.

Hopa olaylarında polisin müdahalesini protesto etmek için Ankara’da yapılan eylem sonrası, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla dava açılan 28 kişiden biri de Hazal Kangal’dı. Kangal aleyhine sayılan kanıtlardan biri de, evinde bulunan, Lenin’in ‘Devlet ve İhtilal’ kitabıydı. Sol Yayınları’ndan çıkan kitap, Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nce 1968’de 1968/400 sayılı kararla yasaklanıp toplatılmıştı.

Yasak kalksın başvurusu
Avukat Hakan Akarken, bu bilgi üzerine, 21 Ekim’de Çankaya’daki bir kitabevinden ‘Devlet ve İhtilal’i satın aldı. Daha sonra yasa gereği, 33 yıl önce bu kararı veren Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, “Para vererek aldığım kitabımı rahatça okuyabilmek adına, yasaklama ve toplatma kararının kaldırılması; kaldırılmazsa nasıl bir yol izleyeceğim konusunda mahkemenizin karar vermesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Akarken, gerçek olup olmadığını anlamak için de 1968/400 kararının arşivden çıkarılmasını, düzeltilip kaldırılmasını istedi. Ayrıca Akarken, kararın, eski Türk Ceza Kanunu’nun 141-142. maddelerinde düzenlenen ‘komünizm propagandası yasağı’ kapsamında alınmış olabileceğini, bu yasağın 1991’de kaldırıldığı anımsattı.
Dolayısıyla yasağın 2012 Türkiyesi ile bağdaşmadığını düşünen Akarken, “Kitabı tedirginlik duymadan okuyabilmem; kitapların suç delili olarak gösterilmemesi; insanların rahatça kitap satın alabilmeleri için kararın kaldırılması gerekmektedir” dedi. Akarken, itirazın reddi halinde kararın bir üst mahkemeye sunulmasını istiyordu:
 
“İtirazımın reddi halinde kitabı ne yapacağımı bilmem benim açısından zaruridir. Bir kitap için kolluğun evime/büroma gelmesi yerine, davet edecekleri bir yere kitabı bırakmayı tercih edeceğimi şimdiden beyan ederim. Kitabı basan yayınevi satan kitabevi konusu da mahkemeniz açısından çözülmesi gereken bir problemdir!”

1992’de imha edilmiş
Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Berrin Aksoyak, kararı bulmak için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Birim Arşivi Ayıklama ve İmha Komisyon Başkanlığı’na yazdı. 30 Ekim’de verilen yanıtta; yasaklama kararının 24 Mart 1992’de imha edildiği ortaya çıktı. Hâkim Aksoyak, 1 Kasım’da, “İtiraz hakkında karar verilmesine yer olmadığına” karar verdi. Yani, karar kaldırılmıyordu. Geçen cuma günü bir üst mahkemeye itiraz dilekçesi veren avukat Akarken hukuk mücadelesini sürdüreceğini kaydediyor.