Gündem
09 Tem 2012 00:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:53

YARGITAY AVEA'YI HAKSIZ BULDU; REKOR CEZAYI ONAYLADI!

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile GSM şirketi Avea arasındaki dört yıllık yargı süreci sona erdi

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onayarak, Avea’nın 400 bin polis abonesine yasal faiziyle birlikte 16 milyon lira ödeme yapmasına karar verdi.

Şirket, geçmiş yıllara ait polis abonelerine sabit ücret parası ödemek yerine, aylık ek konuşma süreleri ile 1 GB ve üzeri internet teklif etti. Ancak EGM buna itiraz ederek, mağdurların paralarının ödenmesini istedi.

EGM ile Avea arasında 28 Nisan 2003’te imzalanan 10 yıllık kurumsal sözleşmede 400 bin polis ve ailesi Avea abonesi olmuştu. 3 Aralık 2003’te imzalanan ek protokolle de TÜFE endeksine göre tarife artışı yapılacağı belirtilerek, abonelere VPN tarifesinin (kamu tarifesi) uygulanacağı hükme bağlandı. Ayrıca sözleşmede tarife dışı konuşma ücretlerinin de Telekomünikasyon Kurumu’nun belirlediği fiyat sınırını aşmamak şartı ile piyasa koşullarına göre belirlenmesi kararı alındı. Ancak Avea’nın 2005 yılı sabit ücretini, 2003 yılı TÜFE artış oranı (2003=100) yerine, 1994=100 temel yılı TÜFE oranını esas alarak belirlemesi iki kurumu davalık etti. EGM, sözleşme hükümlerine aykırı sabit ücret artışı yapıldığını iddia ederek, Avea aleyhine 2007 yılında Ankara Asliye 5. Ticaret Mahkemesi’ne dava açtı.

Emniyet avukatları, mahkemeye sundukları savunmada; Avea’nın 2005 yılında polis abonelerine uyguladığı 10,88 oranındaki sabit ücretin ekim ayı için 5,79, aralık ayı için ise 7,72 olması gerektiğini kaydederek, sözleşme hükümleri çerçevesinde grup dışı konuşma ücretine yıllık yüzde 10,88 artış yapılamayacağını belirtti. Avukatlar ayrıca sabit ücretin emekli emniyet mensupları, VPN tarifesine uygulanacak 2005 yılı artışı ve artışa esas olacak yıllık TÜFE oranının tespiti suretiyle muarazanın ’men’ine karar verilmesi talebinde bulundu.

GSM devinin vekilleri ise cevap dilekçesinde; ek sözleşme ile EGM personeline sağlanan hakların emekli olmuş personellere de sağlandığını belirterek, sözleşmenin yapıldığı tarihte geçerli ve delil niteliği taşıyan tek TÜFE oranının TÜİK tarafından yayınlanmış 1994=100 temel yılı TÜFE oranı olduğunu dile getirdi. Avea’nın uygulamasının hukuka uygun olduğunu savunan avukatlar, kurumsal anlaşma yaptıkları başka bir kurum tarafından bu hususun dava konusu olmadığını örnek gösterdi. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi kurulu ise sözleşmeler kapsamında yapılacak artışlarda 2003=100 TÜFE endeksinin uygulanması gerektiği yönünde görüş beyan etti. Ankara Asliye 5. Ticaret Mahkemesi de EGM lehine karar verdi.

Yerel mahkemenin verdiği karara itiraz eden Avea, davayı temyiz etti. Ancak Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. GSM şirketi bu kez kararın düzeltilmesini istedi. 13. Hukuk Dairesi, talebi oybirliği ile reddederek davaya son noktayı koydu. Edinilen bilgilere göre; Emniyet, Yargıtay ilamı ile sonuçlanan dava konusunda tüm personelini bilgilendirmeye başladı. Emniyet ile Avea arasındaki kurumsal sözleşme 28 Nisan 2013’te sona eriyor.

Zaman