Gündem
18 Eki 2012 11:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:16

YARGI FAZIL SAY'I SAÇMALADI SAYSIN!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan bugün yargılanmaya başlayan Fazıl Say ile ilgili ilginç bir açıklama geldi...

Roma'da bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugün yargılanmasına başlanacak olan Fazıl Say davasıyla ilgili, "Yargı onu saçmaladı saysın. Keşke Fazıl Say bizi bunu, uluslararası platformda anlatma durumuna düşürmeseydi" dedi.

Bağış, Fazıl Say davası, Danimarka'nın ROJ TV'yi kapatmaması ve Cumhurbaşkanı Gül'ün, yerel seçimlerin öne alınmasını içeren düzenlemeyi veto kararı gibi başlıklarda DHA'nın sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin AB sürecinde sık sık önüne konan ifade özgürlüğüyle ilgili bir başka dava bugün görülüyor. İç gündemde olduğu kadar dış basında da oldukça yer bulan, AB'nin de yakından izlediği davanın muhatabı Fazıl Say, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçlamasıyla yargılanacak olduğu davada, 1,5 yıl hapis istemiyle karşı karşıya.

Buna ilişkin sorunun yöneltilebileceği en doğru isimlerden biri olan, AB sürecinin hızlanmasına önem gösteren Bakan Egemen Bağış, yargının bugün ele alacağı bir konuda konuşmanın, yürütmenin bir mensubu olarak çok tercih ettiği bir konu olmadığını söyleyerek söze başladı.

Bağış, “Ben eğer yargı mensubu olsaydım bunu, Fazıl Say'ın 'saçmalama' özgürlüğü içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünürdüm. Ancak insanların değerlerine hakaret etmek, insanların inançlarıyla dalga geçmek hiç kimsenin hakkı olmamalıdır diye düşünüyorum. Yine de böyle bir konuda yargının alacağı kararı, saygıyla karşılamamız, takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

“Keşke Fazıl Say, insanların değerlerine daha saygılı olabilseydi" diyen Bağış, “Böylece Türkiye böyle bir davayla da karşılaşıp, bunu uluslararası platformda anlatmak durumuna düşmeseydi" diye konuşmasını sürdürdü.

"İstenirse Avrupa'da TV kapanıyormuş"

Avrupa'nın Paris merkezli en büyük uydu sağlayıcısı Eutelsat'ın, 19 İran televizyon ve radyo kanalının yayınını durdurmasıyla bağlantılı olarak, "Danimarka neden Roj TV'yi kapatmakta direniyor?" sorusuna Bakan Bağış, “Danimarka'nın içine düştüğü durum gerçekten düşündürücü. Bir yandan Danimarka mahkemeleri, Roj TV'yi PKK'nın finanse ettiğini, terör örgütünün yan kuruluşu olduğunu artık tescil etti. Yargı kararına rağmen maalesef Danimarka yürütmesi, bağımsız bir kuruluş olan Radyo Televizyon Üst Kurumu'nun bu kararını değerlendirip, gerekli kapatma kararını vermesini bekliyor. Zannediyorum orada bu tür işlerin bürokrasisinin işleri biraz daha uzun" diye yanıt verdi.

Bağış, "Eutelsat'ın İran televizyon ve radyolarıyla ilgili aldığı karar, isteyince olabileceğini bir kez daha ortaya koydu" dedi.

"Cumhurbaşkanı'nın vetosu çok haklı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yerel seçimlerin öne alınmasını içeren düzenlemeyi veto kararıyla ilgili yorumu sorulan Bağış, “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararını saygıyla karşılıyorum. Bence de en doğrusu ve makulü buydu. Böyle bir konuda referanduma gitmeden evvel Meclisin kararını bir kez daha gözden geçirmesine fırsat vermeyi daha doğru bir karar olarak değerlendiriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu girişimi bence çok yerinde olmuştur" diye konuştu. DHA