Gündem
02 Mayıs 2012 11:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:36

YAPTIĞIMIZ HABERLER VİCDANIMI SIZLATIYORDU,KEŞKE KARŞI ÇIKSAYDIM!

28 Şubat döneminde Arena programının yapım koordinatörü olan Mehmet Ali Önel, o süreçte medyanın rolüne ilişkin ilk kez konuştu.

Medyanın kurgu haberlerle postmodern darbeyi haklı çıkarmak için zemin hazırladığını söyleyen Önel, "Medya birkaç çarşaflı sakallı insanla şeriatın gelmeyeceğini biliyordu ama postmodern darbeyi haklı çıkarmak için manşetler atıldı. Kamuoyunun desteği alınmaya çalışıldı." dedi. O dönem yapılan haberlerin vicdanının sızlattığını belirterek, "Bugün kendimi sorumlu hissediyorum. Bundan dolayı da üzüntülüyüm. Keşke ben o günlerde yapılan haberlere karşı durabilseydim. Eğer duramıyorsam da istifa etseydim." diye konuştu.

Yaklaşık 12 yıldır ’Deşifre’ isimli programı yapan Mehmet Ali Önel, 28 Şubat döneminin en çok konuşulan isimlerinin Müslüm Gündüz ve Fadime Şahin olduğunu anlatarak, bu isimler üzerinden bir tiyatro oynandığını ve bunu fark edemediklerini dile getirdi. Bile bile bu oyunun içinde yer alınamayacağını ifade eden Önel, "O süreçte Ali Kalkancı, Fadime Şahin ya da Müslüm Gündüz nereye gitse haberdi. Muhtemelen o tiyatroyu yapanlar Arena programında bunun konuşulmasının daha etkili olacağını düşünmüş olabilirler ki, Arena’ya çıkıyorlardı. Keşke o haberlere karşı durabilseydim." ifadelerini kullandı. ’28 Şubat sürecinde medya dahil edilmesin’ çağrısına da karşı çıkarken, "Medya, bu sürecin en önemli aktörüydü bir yerde. Süreci medya hazırladı. Eğer bu medyayı bu soruşturmanın dışında tutarsanız eksik olur. Farkında olmadan kullanılanlarla bu işin elemanı olan gazeteciler de ayıklanmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

DAHA 2008’DE ’411 EL KAOSA KALKTI’ MANŞETİ ATILDI

Mehmet Ali Önel, ’İttihatçı medya geleneği’nin bugün hâlâ devam ettiğini de söyledi. "Daha 2008’de üniversitede başörtüsünü serbest bırakan düzenleme için ’411 el kaosa kalktı’ manşeti atıldı." diyen Önel, "İttihatçı medya, askerle aynı kafada ve ona göre hareket ediyor. Sadece 28 Şubat sürecindeki gazeteciliği ele alırsak meseleyi küçümsemiş ve kısıtlamış oluruz. Aynı iklim bugün olsa yine aynı manşetleri atacak gazeteler çok." değerlendirmesinde bulundu.

Eski Arena yapımcısının pişmanlık duyduğu bir diğer olay da Şerafettin Yardımedici’yle ilgili. Arena programında Yardımedici’nin bir kadınla gizli kamera görüntüsü yayınlanmış ve bu haber, ’Büyücü hocanın maskesini düşürdük’ şeklinde kamuoyuna duyurulmuştu. Mahkeme tarafından serbest bırakılan Yardımedici, intihar etmişti. Önel, o habere ilişkin şu özeleştiride bulunuyor: "Keşke o haberler yapılmasaydı. Bir kadın bizi aradı ve tacize uğradığını söyledi. Delilleri de vardı. Ama Şerafettin hocayı böyle bir eylemden dolayı adıyla sanıyla yayınlamanın hakkı bizde olmamalıydı. O haber bir hataydı ama gerçekti

Zaman