Gündem
26 Mayıs 2023 22:20 Son Güncelleme: 26 Mayıs 2023 22:23

Yapay zekanın yeni görevi belli oldu! Titanik'in sırrını çözebilecek mi?

2 bin 200 yolcusuyla buzdağına çarparak tarihin en büyük trajedilerinden bir olarak kayda geçen Titanik'in sırları hala aydınlanmayı bekliyor. Titanik enkazında bulunan altın kolyenin sahibini bulmak için yapay zeka devreye sokulacak.

Titanik'in enkazında Megalodon dişinden yapılmış bir kolye bulundu ve bir şirket, yapay zekaya dayalı bir teknolojinin kolyenin sahibinin kimliğinin belirlenmesini sağlamasını umuyor.

Independent Türkçe'nin ITV'nin haberinden aktardığına göre, keşif, Guernsey merkezli Magellan şirketinin bir çift denizaltı kullanarak talihsiz lüks yolcu gemisinin ilk tam boyutlu dijital taramasını yapmasının ardından gerçekleşti.

Tarihteki en büyük sualtı taraması olan projede, alanın tam bir taramasını elde etmek için enkazın 700 bin görüntü alındı.

Görüntüler enkaz arasında küçük bir ayrıntı yakaladı; yaklaşık 20 milyon yıl önce yaşamış tarih öncesi, devasa bir köpekbalığı türü olan Megalodon'un dişiyle donatılmış turkuaz ve altın bir kolye.

Bu keşfe rağmen Magellan ekibi kolyeyi alamadı, zira Birleşik Krallık ve ABD arasında yapılan bir anlaşma halkın kaza bölgesinden eser almasını engelliyor.

Şimdi Magellan, kolyeyi kötü şöhretli okyanus gemisinde takan yolcunun aile üyelerini keşfetmek için yapay zeka destekli bir araç kullanmayı umuyor. Buzdağına çarpıp battığında gemide 2 bin 200 yolcu vardı.

Teknoloji, gemiye binen yolcuların görüntülerini analiz edip tarayacak ve yüz tanıma teknolojisinden geçirerek lanetli yolculuğa çıktıkları gün giydikleri kıyafetleri sınıflandıracak.

YAŞAYAN AKRABALARA ULAŞILABİLİR

Analistler kolyeyi hangi yolcunun taktığını belirleyebilirlerse, kolyenin sahiplerinin yaşayan akrabalarını arama çalışmalarına başlayabilirler.

Şirketin CEO'su Richard Parkinson, bu keşfi "şaşırtıcı, güzel ve nefes kesici" diye niteledi.

Parkinson, enkaz alanının büyüklüğü göz önüne alındığında keşfin inanılmaz olduğunu söyledi.

Parkinson şöyle konuştu, "Genellikle anlaşılmayan şey, Titanik'in iki parçaya bölündüğü ve pruvayla kıç arasında yaklaşık 8 kilometre karelik bir enkaz alanı olduğu. Ekip bu alanı o kadar detaylı bir şekilde haritalandırdı ki bu ayrıntıları seçebildik."

Birçok kişi için gemiyle ilgili kültürel bir referans noktası olan James Cameron'ın "Titanik" filmi, gemiden kurtulan bir kişinin modern zaman hikayesiyle yolcu olarak geçirdiği zamanı birbirine bağlayan bir anlatı aracı olarak bir kolyeye dayanıyordu. Bu kolye kurgusal olsa da şu anda deniz dibinde bulunan kolye, talihsiz yolculuğu deneyimleyen ve birçoğu bu yolculuk sırasında ölen gerçek insanları hatırlatıyor.