Eğitim
04 Mar 2024 10:41 Son Güncelleme: 04 Mar 2024 10:46

Yapay zekâ “ben yazdım” dedi; hukuk öğrencisinin sınav kağıdı mahkemelik oldu!

Hukuk fakültesi öğrencisi Abdullah Alpaslan, sınavda yapay zekâ kullanarak kopya çektiği suçlamasıyla okuldan uzaklaştırıldı. Alpaslan, okul yönetiminin kendi sınav kağıdını yapay zekâya göstererek onaylatmaya çalıştığını ve yapay zekânın bu içeriği kendisinin oluşturduğunu onayladığını iddia etti. Bu olayın ardından karara itiraz ederek yasal yollara başvurdu.

Hürriyet'ten Melike Çalkap'ın haberine göre, Bursa'da yaşayan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğrenim gören 21 yaşındaki Abdullah Alpaslan, yüz yüze sınavda kopya çektiği gerekçesiyle disiplin cezası aldı. Daha sonraki bir online sınavda da ChatGPT kullanarak kopya çektiği iddia edildi ve 1.5 yıl okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Mahkemeye başvuran Alpaslan, yapay zekânın ifadesine dayanarak suçlandığını belirtti. Mahkemenin kararıyla okula dönebileceğini düşünürken, okulun itirazı sonucu eğitimi durduruldu ve ödediği ücreti geri alamadı. Bu durumu sosyal medyada, psikolojisinin bozulduğunu ve intihar edeceğini söyleyerek paylaşan Alpaslan, büyük bir destek gördü.

"Disiplin cezası devam ediyor"
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ege Yazgan konuyla ilgili şunları söyledi: "Öğrencimiz zaten daha önce disiplin cezası almıştı. Ardından bir kopya olayı daha yaşanınca bir disiplin cezası daha aldı. Bu ceza alındıktan sonra, üç döneme kadar uzaklaştırma cezası verilebiliyor. Normalde uzaklaştırma cezası alındığında öğrenciler idare mahkemesine başvurabiliyor. Burada da öyle olmuş, öğrencimizin başvurusu üzerine idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Biz de itiraz ettik ve yürütmeyi durdurma kalktı. Öğrenci, yürütmeyi durdurma kararının ardından okula dönmeye hak kazandığını zannederek ücretini yatırmış ancak biz mahkemeye itiraz ettiğimiz için bu işlem yapılamıyor. Çünkü disiplin cezası devam ediyor."

Psikolojik destek sunuldu
Yazgan, üniversite prosedürüne göre, öğrencinin cezası sona erip okula dönmesi durumunda, cezalı olduğu dönem için de ücret ödemesi gerektiğini belirtti. Ancak, yaşadığı maddi zorluklar ve ailevi sorunları içeren paylaşım üzerine üniversite harekete geçerek Abdullah Alpaslan ile iletişime geçtiklerini ve psikolojik destek sunulacağını söyledi. Ayrıca, yatırdığı ücretin iadesi yapılacağını ekledi.

Başka üniversiteye geçebilir
Abdullah Alpaslan'ın aldığı cezanın, önceden benzer suçları işlemiş olmasından kaynaklandığı belirtildi. ChatGPT kullanımı gibi yapay zeka uygulamalarının sınavlarda kullanımı tartışma konusu olurken, eylül ayında başka bir üniversiteye geçiş yapma imkanı olduğu ifade edildi. Ancak şu an devam eden disiplin cezası nedeniyle, başka bir üniversiteye kabulü ilgili okulun iç yönetmeliklerine bağlı. Alpaslan, cezası sona erdiğinde Bilgi Üniversitesi'ndeki eğitimine devam edebilecek.

ChatGPT: Adil olun
ChatGPT, sınavda kendi yanıtlarını kullanan Abdullah Alpaslan'ın disiplin cezası alması konusunu değerlendirdi. Yapay zekanın sadece programlandığı talimatları yerine getirdiğini ve etik bir yargıya sahip olmadığını belirtti. Öğrencinin yapay zekayı yanlış kullanımının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ederek, mahkemenin adil bir karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Hocalar ne dedi?
Akademisyenler, online sınavlarda ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarının kullanımının kopya olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Selahattin Gelbal (Hacettepe Üniversitesi) ve Prof. Dr. Zülfikar Kaan Deniz (Ankara Üniversitesi), online sınavların geçerliliğinin sorgulanması gerektiğini ve soruların yapay zekâ kullanımını engelleyecek şekilde hazırlanması gerektiğini vurguluyor. Prof. Dr. Tolga Güyer (Gazi Üniersitesi) ise yapay zekânın kısıtlı kullanımına izin verilmesinin, tamamen yasaklamaktan daha etkili olabileceğini öne sürüyor.