Medya
15 Eyl 2011 09:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:48

YANDAŞLIK YARIŞINDA YENİŞAFAK FARKI AÇTI! ZAMAN SUSKUN!

Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz, devlet-pkk görüşmesine ilişkin ses kaydının medyaya yansımasını analiz etti...

Devlet-PKK görüşmesine ilişkin ses kayıtlarının ortaya çıkması medyayı da birkaç parçaya böldü. Zaman haberi hiç görmezken Yenişafak ses kayıtları hakkında "MOSSAD oyunu" yorumu yaptı.

İşte Mehmet Yılmaz’ın yazısından konuyla ilgili kısım...

Görüşme, medyada nasıl yankılandı?

MİT Müsteşarı’nın PKK’lı bir grup ile görüştüğü haberi gazetecilik reflekslerinin genel olarak azalmakta olduğunu düşündürttü bana. Böyle bir haberi hakkıyla verip, birinci sayfasına manşet yapan yedi gazete vardı: Milliyet, Posta, Vatan, Cumhuriyet, Sözcü, Aydınlık ve Taraf.
Hürriyet, Akşam ve HaberTürk birinci sayfalarında haberi görünecek bir yerde vermişti.
Sabah birinci sayfasında en altta, “Ses kaydında ‘Devlet-PKK görüştü’ iddiası” diye tek sütuna sadece başlık anonsu kullanmıştı. Akit de sadece anons kullanan gazeteydi: “PKK ile görüşme internette” başlığıyla.

Radikal birinci sayfasının sol üst köşesine küçük bir başlık ve spot anons koymuştu.
Zaman beklediğim gibi haberi hiç görmedi. Ne de olsa parayla satmak zorunda değiller gazetelerini! Aynı şey Bugün ve Takvim için de geçerli.

Star haberi birinci sayfasına koymadı, 12. sayfasının eteğinde “bir garip ses kaydı servisi” başlığıyla verdi. Bu da ilginç tabii, garip olan ses kaydında konuşulanlar mı, bunun servis edilmesi mi?

Yeni Şafak ise belli ki “göze girme yarışında önde olmak için” çabalamaya devam ediyor.
Birinci sayfasında vermediği haberi 16. sayfasına çok kısa bir haber olarak ve konuşmalardan hiç söz etmeden “ses kaydında MOSSAD parmağı” başlığıyla vermişti. Bu durumda “yandaşlar liginde” birinciliği Yeni Şafak’a verdim.

Böyle bir haberi manşet yapmaktan kaçınan gazetelerin de bence iyi bir özeleştiri yapmaya ihtiyaçları var.

Mehmet Yılmaz/Hürriyet