Polemik & Kulis
16 Oca 2020 09:25 Son Güncelleme: 16 Oca 2020 11:36

Yakalama kararı kaldırılan Burak Akbay Türkiye’ye dönüyor

Sözcü Gazetesi’nin FETÖ suçlamaları nedeniyle hakkında 2,5 senedir yakalama kararı bulunan ve bu nedenle yurt dışında olan sahibi Burak Akbay‘ın yakalama kararı kaldırıldı, kırmızı bülten talebi de geri çekildi.

Sözcü Gazetesi’nin FETÖ suçlamaları nedeniyle hakkında 2,5 senedir yakalama kararı bulunan ve bu nedenle yurt dışında olan sahibi Burak Akbay‘ın yakalama kararı kaldırıldı, kırmızı bülten talebi de geri çekildi.

Akbay, konuyla ilgili gazetesine yaptığı açıklamada; “Bir an önce dönmeyi, sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Sözcü‘nün avukatı İsmail Yılmaz’ın 37. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne verdiği dilekçeye dün olumlu cevap gelmiş ve Burak Akbay’ın yakalama kararı kaldırılmıştı.

Hakkındaki suçlamalar ve tutuklama emirli yakalama kararından dolayı 2,5 senedir yurt dışında bulunan ve babası Ertuğrul Akbay’ın cenazesine de gelemeyen Burak Akbay bu kararın ardından gazetesi Sözcü’ye bir açıklama yaptı. Akbay, açıklamasında; “Vatanıma döneceğim için mutluyum. İnsanın vatanına özgürce gidip gelmesi kadar güzel bir duygu yok. Çünkü geçen yıl 7 Mart’ta vefat eden babamın cenazesine katılamamış, yurt dışından cenaze törenini izleyip duasını okumuştum. Bu durum beni üzmüştü. Bu yüzden, bir an önce dönmeyi, sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Burak Akbay hakkında 2017 yılında çıkartılan yakalama kararının kaldırıldığını beyan eden mahkeme kararında ise şu ifadeler yer almıştı:

İddia makamı 15/01/2020 tarihli mütalaasında özetle, sanık müdafinin talebinin kabulü ile çıkarılan yakalama kararının kaldırılmasına karar verilmesine ilişkin mütalaa sunduğu görüldü.

* Mahkememizin 2017/87 esas sayılı dava dosyasında 27/12/2019 tarihinde verilen hüküm ile SÖZCÜ Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni ve yazarlarının bulunduğu sanıklar hakkında ‘silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan 1 yıl 13 ay ile 3 yıl 6 ay 15 gün arasında değişen miktarlarda hapis cezası verildiği, dosya kapsamında tutuklu kimsenin bulunmadığı, gazetenin sahibi ve kurucusu sanık Burak Akbay’ın dosyasının ise tefrik edilerek iş bu dosyaya kaydedildiği, sanık Burak Akbay’ın 09/10/2017 tarihinden beridir yakalamalı olarak arandığı, sanık müdafileri tarafından sunulan yazılı dilekçe ve dosya kapsamı bir bütün olarak incelenip değerlendirilmekle;

DİNİ GÖREVİNİ YERİNE GETİREMEDİ

* Sanık Burak Akbay’ın daha önceki aşamalarda mahkememize göndermiş olduğu kendi el yazısı ve imzalı dilekçe ve sanık müdafilerinin yazılı dilekçelerden anlaşıldığı üzere sanığın samimi olarak ülkemize dönerek savunma yapmak istediği, dosya kapsamında tüm delillerin toplanmış olduğu, sadece sanık Burak Akbay’ın savunmasının alınmasının beklenmekte olduğu, AİHS’in 5. ve 6. maddesinde belirtildiği üzere ‘adil yargılama ilkesi’ uyarınca sanığın savunmasının bizzat mahkeme huzurunda alınmasının gerekmesi, sanığın babası Ertuğrul Akbay’ın 07/03/2019 tarihinde vefat etmesi sebebiyle sanığın yakalama olduğundan dolayı cenaze ve diğer işlemler için gelememiş olması, bu sebeple sanığın daha sonraki aşamadaki dini olarak son görevlerini yerine getirmemiş olmasından dolayı oluşan mağduriyet ve dosyanın geldiği aşama dikkate alınarak yakalama emrinin kaldırılmasına karar verildi.

27 Aralık’ta görülen ve Sözcü’nün  yazar ile yöneticilerinin hapis cezaları aldığı mahkemede Burak Akbay’ın dosyası ise ayrılmıştı.