Gündem
21 Şub 2012 14:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:21

YABAN TV'DEN KÖPEK DAVASINA AÇIKLAMA!

Yaban Tv'nin Saadettin Bıyıklı adlı şahsın köpeğininin görüntülerini izinsiz yayınladığı haberlerine kanaldan açıklama geldi. İşte O açıklama..

Sadettin Bıyıklı isimli şahsın, Setter cinsi köpeğin yüzünün, kanalımızda  yayınlanan Lider Evcil Hayvan Beslenme Ürünleri şirketinin reklamında izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle kanalımız ve reklam veren firmaya 11 Bin TL’lik dava açtığı duyurulmuştur.
Adı geçen şahıs habere konu davasını gerek köpek maması markası sahibi şirkete gerekse kanalımıza karşı yöneltmiştir. Şahsın anılan davadaki iddia ve talepleri haksız, mesnetsiz ve hukuka aykırı olup gerekli cevap ve itirazlar kanalımız avukatı tarafından dosyasına sunulmuştur. Yargı süreci devam etmektedir.
Öte yandan bu haber üzerine şu bilgileri dikkatinize sunmak isterim:
 Televizyonumuzda yayınlanan reklamların içeriğinde hangi köpeğin kime ait olduğu ile ilgilenmeyiz. Televizyon olarak reklamlarda bu şekilde inceleme yapmak gibi yasal bir yükümlülüğümüz yoktur.
 Şayet bunu denetleme gibi bir görevimizi olsa idi, bu köpeğin reklamda kullanılmasını asla onaylamaz, aksine kesinlikle kullanılmamasını tavsiye ederdik;
 Çünkü bu köpek, ırkının standartlarına uymayan, köpek camiasınca beğenilmeyen bir köpektir. Dolayısı ile bizce bu köpeğin, bir mama reklamında kullanılması reklamveren firmanın itibarına zarar veren bir durumdur.
 Her köpek, sahibi için kıymetlidir. Ancak bu, o köpeğin, YABAN TV camiasının köpek standartlarını çok iyi bilen izleyicilerince beğenilen ve dolayısıyla ticari değer taşıyan bir köpek olduğu anlamına gelmez.
 Her at safkan ingiliz atı olmadığı gibi, her köpek de iyi bir ingiliz setter’i olamaz.
   Nitekim, Uluslararası tanınan TÜRKİYE KÖPEK IRKLARI FEDERASYONU Başkanı Hasan Cansever yaptığı açıklamada: " Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu Soy Kütüğü kayıtlarımızda, “KOBRA” isimli ve İngiliz Setter ırkına mensup bir köpek yoktur. Herhangi bir yarışmamıza katılmamış ve herhangi bir yarışmamızda bir KIF ya da FCI hakemi tarafından herhangi bir derece ya da ünvana layık bulunmamış / almamıştır." demiştir.
İSTANBUL SETTER CLUB Başkanı Levent Çömlekçi de yaptığı açıklamada: " Bu davanın Setter Kulübümüz ile uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur. Ben Setter Kulubü başkanı olarak, böyle bir dava açılmasından rahatsızlık duyuyorum. " demiştir.  
Olayın arkasında yatan gerçek ise şudur:
YABAN TV izleyicilerinin çoğu köpek sahibidir. Köpek ırklarını, standartlarını çok iyi bilir.
Kanalımız, köpeklerle ilgili uluslararası standartların yerleşmesi konusuna büyük önem vermektedir.
Bu şahıs defalarca, yayınlarımızda yer almak için başvurmuş,  ancak kötü örnek olacağı gerekçesiyle kanalımız, köpeğin durumunu tespit ettikten sonra bu şahsa ve köpeğine yayınlarda yer vermemiştir.
Bir şekilde gündeme gelebilmek için türlü türlü yola başvurmuş ama yine de muhatap alınmamıştır.
Sonuç olarak:
1) Eğer gerçekten bu şahsın köpeği kanalımızda yayınlanan bir mama reklamında kullanıldığı ise, bu konu mama markası ile bu şahıs arasındaki bir sorundur ve kanalımızı hukuken bağlamaz.
2) Bizce reklamveren firma, ırk standardına uymayan bir köpeği reklamında kullanarak kendi markasına zarar vermiştir. Özellikle YABAN TV’nin köpek konusunda çok bilgili olan izleyicileri ırk standartlarına büyük önem verirler.
 3) Kanalımızın bu şahsı ve köpeğini tüm ısrarlarına rağmen programlarına  çıkarmaya değer görmemesi zaten durumu net olarak açıklamaktadır.
4) YABAN TV’nin çalışanları, danışmanları ve dostları, ırk standartlarına uygun,  international ödüller almış yüzlerce köpeğe sahiptir. Bu şahsın köpeğinin bu lige girmesi, bu yolla yayına çıkarılmaya değer görülmesi sözkonusu dahi değildir.

Saygılarımla
Melih Meriç
YABAN TV Yönetim Kurulu Başkanı