Teknoloji
17 Mar 2021 11:50 Son Güncelleme: 17 Mar 2021 12:01

Xiaomi'nin ABD'YE AÇTIĞI DAVADA YÜZÜ GÜLDÜ!

Xiaomi, Amerika Birleşik Devletleri'nin kara listeye girmesi konusunda açtığı davayı kazandığı haberi gündemde. Xiaomi'nin daha önce yaptığı itirazda haklı bulunarak, Trump hükümetinin Çinli şirkete ait Çin Ordusu ile ilişkisi olduğuna dair verdiği karar ile alınan karar bozuldu.

ABD Savunma Bakanlığı Çin'in bir diğer devi Xiaomi'yi Komünist Çin Ordusu için çalıştığına dair karar verdi. Xiaomi bu karar sonrası telefon ve diğer ürün ailelerini satabilir, ancak ABD'li yatırımcılardan yatırım alamayacaktı.

Savunma Bakanlığı tarafından gelen bu karardan hemen sonra açıklama yapan Xiaomi, "Şirketimiz Çin ordusuna ait değildir, Çin ordusuyla herhangi bir bağı bulunmamaktadır ve NDAA’da (ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) belirtildiği şekilde “Komünist Çin Askeri Şirketi” değildir. Şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarlarını korumak üzere gerekli tüm önlemler tarafımızdan alınacaktır. " demişti

29 Ocak 2021'de ise Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde ABD Savunma Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı'na dava açıldı. Aradan geçen kısa bir zaman sonrası Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi ise Xiaomi'nin açtığı davada haklı bularak 13959 sayılı "Başkanlık Emri" kısıtlamasını tamamen ve derhal yürürlüğe girecek şekilde kaldırdı. Böylece Xiaomi ABD'ye karşı bir zafer elde ederken marka yatırımcılarından yatırım almaya devam edebilecek.

Xiaomi Corporation

Xiaomi kendi başına gelen davayı hızlı hareket ederek savuşturmayı başardı. Ancak durum burada son buldu demek doğru değil. Çünkü  başkanlık emrinde yalnızca Xiaomi değil, aralarında DJI, SMIC ve China Mobile, China Unicom ve China Telecom gibi firmalar da benzer karardan etkilenmişti. Bu nedenle diğer firmalar da bu karar ardından tek tek ABD hükümetine dava açabilir. Bir diğer yandan Xiaomi ve diğer 8 marka bu süreçte alamadıkları yatırımlar ve olası yatırımcı kaybı için tazminat davası da açabilir.  Artık bundan sonraki süreçte Xiaomi için ABD kanadında hiçbir engel kalmamış, Samsung hatta Apple gibi yatırım almaya, ürünlerini satmaya ve Qualcomm ve Google gibi büyük şirketler ile ortaklıklarında bozulma olmadan yeni ürün geliştirmeye devam edebilecek.