Gündem
06 Nis 2021 11:27 Son Güncelleme: 06 Nis 2021 12:27

Wish'den alışveriş beni mahvetti! Şikayet üstüne şikayet!

Sanal ticaret sitelerinde ve uygulamalarında mağduriyet yaşayanların sayısı her gün katlanıyor. Son dönemde şikayetleri artan uygulamalardan biri de Wish oldu.

Pandemiyle birlikte sanal ticaret uygulama ve sitelerinden yapılan alışverişler artarken, aynı oranda da şikayetler çoğalıyor. Son dönemde tüketicilerin yoğun şikayetiyle karşılaşan uygulamalardan biri de Wish oldu. 

Hem uygulama hem de web sitesi üzerinden sanal alışveriş olanağı sunan Wish, tüketicilerin mağduriyetleriyle başetmekte zorlanıyor. Şikayet sitelerindeki ve ekşisözlükte yazılanlara bakıldığında durumun vehameti de ortaya çıkıyor. 

Ürünü gelmeyenler, iade ürünün parasını alamayanlar, hayatı ürünle karşılaşanlar, ürünü eksik gelenler, muhataph bulamayanlar, paketi açınca görseldekinden farklı ürünle karşılaşanlar ve daha niceleri şikayet olarak yansıyor... 

Giyim, ayakkabı, ev ürünleri olmak üzere pek çok kategoriye ait ürünlerin satışının yapıldığı Wish uygulamasından sadece Tükiye’den değil dünyanın pek çok yerinden ürünlere ulaşabiliyor ve alışveriş yapılabiliyor. Ancak tüketicinin mutsuzluğu had safhada... Bir şikayet sitesinin rakamlarına bakıldığında Wish için gelen 1259 şikayet bulunuyor. Buna karşılık ancak 59 soruna çözüm üretilebilmiş. 

İşte Wish ile ilgili yapılan şikayetlerden bazıları...

14 GÜN GEÇTİ İADE YAPILMADI

POYRAZ 

Merhaba Wish uygulaması üzerinden yurt dışından çekiliş siparişlere girdim ve çekilişlerde çıkmadı 4 TL lik çekilişler kargo ile birlikte 6 TL kesiliyor. Toplam 13 adet çekilişe girdim 

219 TL lik akülü şarjlı siparişi iptal ettim toplam 281,90 TL lik iade tutarım 07.12.2020 tarihinden 14 gün geçmesine rağmen iadesi yapılmadı. Banka ile iletişim kurdum bildirim gönderdik dönüş yapılmadı. Wish uygulaması iletişim yok mail yolu ile aynı mesajlara telesekreter yazıp duruyor. Sorun çözüldü mesajı geliyor ama çözülen bir şey yok bugün ayın 05.04.2021 kaç iş günü geçmiş hala sorun çözen yok karşınızda sadece telesekreter var

ÜRÜNLER GÖNDERİLMEDİ

Hilmi

Bundan önce Wish alışveriş sitesinden bir çok ürün aldım. Değerinde fiyata aldığım ürünler aksamadan elime ulaştı. Ama kısa süreli kampanyalardan ucuza aldığım ürünlerin hiç biri bana ulaşmadı. Genel olarak suçlama hep kargo şirketlerine atıldı. Evet ücret iadeleri yapıldı ama heves ederek aldığım ürünlerden yoksun kaldım. Son olarak aynı siteden 11 Mart 2021, 14 Mart 2021 ve en son 16 Mart 2021 tarihlerinde aldığım 3 ürün iptal edildi. Kartımla ilgili ir sorun olmadığı halde ''Hesabınızdaki sorun yüzünden bu satıcı siparişinizi alamadı.'' denmektedir. Oysa 11 Mart 2021 tarihinde kartımdan çekilen ücret hala hesabıma iade edilmedi. Bu para kartımdan tahsil edilmiş ki kartımda bu rakam iadesi görülmüyor. Şimdi aklıma şu soru geliyor: Benim gibi yüzlerce kişiye aynı uygulama yapılıyorsa o zaman önemli bir rakam ortaya çıkıyor. Acaba bizim paralarımızı işletiyorlar mı?

WİSH BENİ MAHVETTİ

Songül

Wish'den alışveriş beni mahvetti! İki ürün aldım, birinin minderini, diğerinin de yağmurluğunu göndermişler, teslim alındı diye sipariş kapatılmış. Ne iade ne de değişim için kimseye ulaşamıyorum. Çok rica ederim, lütfen 613 TL para ödedim fakat ortada ürün yok.

 

PARAMI İADE ETMEDİLER 


Muzaffer 

Merhabalar öncelikle Wish'den ilk defa alışveriş yapmak istedim ve ilk alışverişi yaptım erkek yüzüğü aldım siparişi onayladım geleceği tarihi yazdı ve o gün o tarihte gelmedi ama siteden takipe baktığım zaman iletildi yazıyor benim param anlayacağınız yalan oldu geri iade yok yabacı site paramı vermiyor başka yerlerinden çıksın

 

WİSH SİTESİ KAPATILMALI


Kemal

Sipariş no 60327cf3522**********88a olan Ağaç aşılama makası bant vida aparat takimi aldım 56,00₺ ücret ödedim sadece bant geldi geri iade ettim. Ya paramı ya da benim sipariş ettiğim ürünü gönderin dürüst olun. Wish alışveriş sitesi kapatılmalı Türkiye'den bu siteye erişim engellenmeli.

 

EKSİK ÜRÜN GELDİ PARAM İADE EDİLMEDİ

Motoefe

Eksik miktarda ürün yolladılar bir ürünü iptal ettim 18 gündür paramı geri iade etmiyorlar kesinlik bir daha alışveriş yapacağım bir de gereksiz yere gümrük vergisi ödedim buradan almış olsa idim daha ucuza ve fazla miktarda alacaktım aldığım ürün kablo üçü birleştirici.

 

DÖRT AYDIR ÜRÜN GELMEDİ


Emre

4 ay önce bir ürün aldım. İadesini istedim yapılmadı. Ürün yolda diye bildirim geldi 4 aydır ne paramı iade ettiler ne de ürün geldi. Büyük sıkıntı yaşatan bir durumdayım.  İade ücretim de az değil. Bilseydim kesinlikle alışveriş yapıp kendimi bu kadar mağdur etmezdim. Yazık

EKŞİSÖZLÜK'TE DE WİSH HEDEFTE

Ekşisözlük'te de Wish şikayetlerine yer verildi. Yazarlar aşılan Wish başlığı altında Wish'i hedeflerine koydu. İşte onlardan biri...

sitenin muadillerinden farklı olarak daha minimal bir tasarımı ve alışveriş yaptıkça daha fazla fırsat sunan güzel bi sistemi var. bugüne dek yaptığım alışverişlerde ufak tefek problemler hariç (malum kargoların ulaşmaması vs. çin'den gelen her ürünün başına gelebiliyor) sorun çıkmadı. belki ilerleyen zamanlarda tam kapsamlı bi çin'den alışveriş şeysi yazarım ama hazır bu başlığa gelmişken ufak şeyler yazayım:

- bunu yapmayan kalmamıştır ama alacağınız ürünün satıcısının puanına, aldığı yorumlara bakın. bazen benzerlerinden çok daha ucuza satılan ürünler daha kalitesiz olabildikleri gibi hiç gönderilmeyebiliyor.

- bazen aynı ürünü farklı kalitede üreten satıcılar olabiliyor. ürünlerin satıcı tarafından çekilmiş orijinal fotoğrafları olmasına dikkat edin.

- kampanya adı altında 'sadece kargo ödemeli' satışlar olabiliyor. oradaki kargo ücreti aslında ürüm bedeli olabiliyor ve bazı iade durumlarında kargo ücreti iade edilmiyor. e n'oldu? iade diye sana 0 (sıfır) tl iade edilecek. aman.

- ürünleri aldığınızda iyice kontrol etmeden onay vermeyin. hatta teslim süresine kadar deneyip (1,5 ay süresi olup 2 haftada gelen bir ürün) sorun çıkarsa iade edebilirsiniz. mesela benim satın aldığım güneş gözlüğü 2 günde durup dururken zıbank diye kırılmıştı.

- üründe sorun yaşarsanız satıcıya durumu insan evladı gibi anlatın. ilk maddede söylediğim gibi iyi satıcıları tercih ettiğinizi varsayarak söylüyorum: mutlaka olumlu geri dönüş yapıyorlar.

- giyim alışverişlerinde bedenlere çok dikkat edin. bunun için çeşitli ölçülerin olduğu tablolar hazırlamışlar ama yine de tutmayabiliyor. bu noktada yorumları (bilhassa fotoğraflı olanlar) uzun uzun inceleyin. oradan sonuç çıkmazsa ilk olarak beğendiğiniz mağazadan ucuz bi örnek alın, sonra esaslı siparişi verin.

- elektronik ürünlerde beklentinizi düşük/orta düzeyde tutun. örneğin 80 liraya alacağınız bi portatif hoparlörün türkiye'deki karşılığı en fazla 150 tldir. yani "çin'den 80'e aldıysak burada 500 eder." kafasına girmeyin, üzülürsünüz.

- yine elektronik ürünlerde dikkat edilmesi gereken önemli bi husus: döneme damgasını vurmuş cihazları (atıyorum vr gözlük) hemen satın almayın. adamlar her şeyi yapıyorlar ama hemen yapıyorlar, bunu yaparken de genellikle ilk amaçları madik atmak oluyor. bekleyin, fiyatı düşük kalitesi artsın öyle alırsınız.

- bilhassa deriyle sıkça temas edecek ürünlerde hassas davranın. ucuz ürünlerin malzeme kalitesi aşırı düşük oluyor ve bu çekilir dert değil.

- el emeği/işçilik gerektiren ürünlerde orijinal fotoğraf ve fiyat unsurlarına dikkst edin. sipariş verdiğiniz ürün çok başka çıkabilir.

- satıcıdan kargo takip numarası talep edin ve ne olursa olursa olsun her gün posta kutunuzu kontrol etmeyi unutmayın. ptt kargonuzu kapınıza değil, posta kutunuza (apartmanda oturuyorsanız ve dış kapının orada posta kutusu varsa oraya) bırakıp gider.

ETİKETLER
#Wish şikayetleri