Dünya
11 Nis 2019 16:13 Son Güncelleme: 11 Nis 2019 17:16

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı

Sabah saatlerinde Londra'daki Ekvador konsolosluğunda Britanya polisi tarafından gözaltına alınan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange,  hakkında cinsel saldırı iddialarının bulunduğu İsveç'e iade edilmemek için Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği binasına 7 yıl önce sığınmıştı.

Britanya polisinin yaptığı açıklamaya göre Ekvador hükümeti Assange'a verdiği sığınma hakkını kaldırdı ve polisi konsolosluğa davet etti. Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Assange'ın Londra'da yargılanacağını açıkladı. Assange, polis tarafından hâlâ konsolosluğun içindeyken gözaltına alındı.

The Guardian'ın aktardığına göre son zamanlarda Ekvador ile Assange'ın ilişkileri kötüleşti. Ekvador Devlet Başkanı Assange'ın "sığınma hakları şartlarını" defalarca ihlal ettiğini söylemişti. Ayrıca Mart ayında Assange'ın konsolosluktaki internet bağlantısı kesilmiş ve ziyaretçilerle görüşmesi yasaklanmıştı.

Metropolitan Polis Teşkilatı tutuklamanın ABD'nin suçlu iadesi talebinden sebeple yapıldığını bildirdi.

Sputnik'in aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde İngiliz polisi tarafından gözaltına alınmış olmasını, demokrasiye indirilen bir darbe olarak gördüklerini söyledi.

Wikileaks'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Assange'ın sığıma hakkının yasa dışı bir şekilde kaldırıldığı iddia edildi.

Ekvador lideri Lenin Moreno, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir videoyla, Assange'ın sığınma hakkının, "uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihlal etmesinin" ardından iptal edildiğini açıkladı. Assange'ın iltica talebinin kabul edilmediğini duyuran Moreno ayrıca, Asssange'ın 'ölüm cezasıyla karşılaşabileceği bir ülkeye gönderilmemesi' yönünde İngiltere'den garanti aldıklarını da belirtti.

AFP'nin aktardığına göre, eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Assange'ın gözaltına alınması sonrası Ekvador lideri Moreno'yu 'hainlikle' suçladı.