Gündem
25 Şub 2011 17:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:04

WIKILEAKS'İN BİR AYAĞI ONLİNE ÇUKURDA!

Wikileaks'in bir ayağı online mezarda fakat yarattığı sızıntı kültürü yeni sitelere ilham veren bir ortam yarattı.

Son sızıntıyı yayınlayalı aylar olan Wikileaks, büyük bir haber yayınlayamayacak kadar zor durumda. Grubun eski sözcüsü tarafından megaloman olarak tanımlanan site kurucusu Julian Assange, İsveç’te kadınları taciz ettiği için ceza aldı. İngiltere mahkemeleri Assange’ı ülkesine teslim etme kararı aldı. Fakat pek çok gözlemci Assange’ın tekrar A.B.D’ye iade edileceğini öngörüyor.
Zor durumdan kurtulmak için WikiLeaks ekonomik destek bulmaya çalışıyor. Online para transferleriyle desteklenen site, A.B.D’nin gizli belgelerini yayınlandıktan sonra para transferi yapan kurumlar tarafından ambargo edildi ve siteye yapılan yardımlar felce uğradı.

Assange, bu ay açtığı Facebook sayfasında bir PayPal linki vererek “Yardımınıza ihtiyacım var, lütfen yardım edin” yazdı. Geçen hafta İsviçre gazetesi Tribune de Geneve’ye “Wikileaks haftada 600 bin dolar kaybediyor” açıklamasını yapmıştı.
Harvard’da internet hukuku ve bilgisayar bölümü profesörsü Jonathan Zittrain, “Wikileaks patlayıp hemen sönen bir hava fişek gibi olabilir. Belirli bir iş planı ve kurucu-yönetici grubuna sahip değil. Wikileaks’in sonunun gelmesi sızıntının duracağı anlamına gelmez. Prensiplerini değiştiren bir çalışan veya hackerlar vasıtasıyla sızıntı her zaman olabilir. Wikileaks solabilir fakat onun yerinde yeni oluşumlar yeşerecektir” dedi.

Şuan, bu konuda yeni oluşumlar görmek mümkün. Mesela çevre konularında sızıntı yayınlamak için Greenleaks.org ve GreenLeaks bir biriyle yarışıyor. Wikileaks’in eski sözcüsü ve Assange’ın sağ kolu Daniel Domscheit Berg, Open Leaks sitesini kurdu.
Berg anılarını bu ay “Inside Wikileaks: My Time with Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website” adlı kitabında yayınladı. Berg, anı kitabında Wikileaks’in, organizasyonun küçük fakat önemli sızıntılar yaymak olan asıl amacını kaybettiğini, Assange’ın tutkularına yenik düşerek Afganistan, Irak günlükleri gibi büyük sızıntıları yaymaya başladığını, bunun da sitenin sonunu getirdiğini açıkladı.

Berg, OpenLeaks’in, Wikileaks’den daha şeffaf olacağını iddia ediyor. Berg’e göre OpenLeaks’in farkı, direk olarak asla haberi yayınlamayacak olması. Bunun yerine gazetecilere veya sivil toplum kuruluşlarına haberleri vereceğini dile getiriyor.
Elbette ki, en çok tartışılan Wikileaks enkarnasyonu Anonymous isimli hacker topluluğu. Anonymous, MasterCard, Visa, PayPal gibi büyük firmaların sitelerini hackledi. Açıklama olarak da bu firmaların Wikileaks’a uyguladıkları ambargonun öcünü aldıklarını dile getirdiler. Anonymous, oldukça sofistike çalışan bir grup. Bu yüzden ordu veya büyük firmaların bilgisayarını hacklemelerinden oldukça korkuluyor.

Bu ay Anonymous anonleaks.ru’yu yayına açtı ve sitede A.B.D iç güvenlik firmalarından toplanmış on binlerce mail adresine yer verdi.
HBGary Federal’ın internet sitesini de hackleyen grup, sayfaya “asla unutamayacağınız bir ders vereceğiz: Bir daha asla Anonymous ile uğraşmayın” yazdı. HBGary Federal’e gönderdikleri mektupta “oyunu bir üst seviyeye taşımanın zamanı geldi” yazıyordu.

HBGary’nin serverlarını bozan Anonymous, son iki haftadır ofis faks makinesine grubun mantrasını gönderiyor: “Biz Anonymous’uz. Biz bir birliğiz. Asla affetmeyiz ve asla unutmayız”
Anonymous, Wikileaks’in yerini almaya çalışan bir grup değil. Sızıntı kültürünün içinde yeşeren yeni bir oluşum. Grup kendini insanların kanuni yollarla değiştiremediği yerleşik düzenlere karşı harekete geçen ve öncelikli amacı bilginin özgür dolaşımını sağlamak olan bir birlik olarak tanımlıyor.

 

ETİKETLER
#wikileaks #online