Gündem
24 Haz 2015 15:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:41

WikiLeaks’den yeni belgeler: ABD, Fransa’nın üç cumhurbaşkanını dinletmiş

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlediği ortaya çıktı.

Amerikalı diplomatlara ait yazışmaları ifşa ederek dünyanın gündemine oturan WikiLeaks, bu kez de ABD’nin Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) aracılığıyla Fransa’nın son üç cumhurbaşkanını dinlettiğini ortaya koydu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ülke güvenliğini tehdit eden konulara müsamaha edilemeyeceğini söylerken, Fransa’nın Washingon büyükelçise de geri çağrıldı.

WikiLeaks internet sitesinin sızdırdığı belgelere göre, NSA, 2006-2012 tarihleri arasında Fransa’da cumhurbaşkanlığı yapan üç ismi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande’ı dinledi.

Yayınlanan belgelerden biri 2012 yılına ait. Cumhurbaşkanı Hollande’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı bir telefon konuşmasında Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkma ihtimalini tartıştığı belirtiliyor.

Haziran 2011’e ait bir başka konuşma kaydındaysa Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Sarkozy, Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini ABD’nin aracılığı olmaksızın yeniden başlatma ihtimalini değerlendiriyor.

WikiLeaks’in kurucu Julien Assange, Fransa’nın önde gazetelerinden Liberation’da yayınlanan belgelerin sadece başlangıç olduğunu söyledi.

NSA: Suçlamalar üzerine yorum yapmıyoruz

Belgelerin yayınlanmasının ardından kısa bir açıklama yapan NSA sözcüsü Ned Price, “Suçlamalar üzerine yorum yapmıyoruz. NSA’nın genel politikası ulusal güvenlik meseleleri söz konusu olmadıkça uluslararası alanda dinleme yapılmasına izin vermez” diye konuştu.

Hollande: Müsamaha göstermeyeceğiz

Skandalın ortaya çıkmasının ardından Fransa adına ilk açıklamaysa Cumhurbaşkanı Hollande’dan geldi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan yazılı bir açıklamada, “Fransa güvenliğini tehdit eden faaliyetlere müsamaha göstermeyecek ve kendi çıkarlarını koruyacaktır” denildi.

Fransa ayrıca, Washington’daki büyükelçisini geri çağırdı.

Ekim 2013’de de NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dinlediği ortaya çıkmıştı.