Gündem
01 Ara 2010 08:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

WIKILEAKS BELGELERİ HANGİ ÖNEMLİ BEŞ GAZETEYE GELDİ?

Wikileaks olayı Afganistan'daki Amerikan askeri bilgilerinin yayınlanmasıyla ortaya çıktı.

WIKILEAKS BELGELERİ BEŞ GAZETEDE VAR!
Le Monde gazetesinde neden Wikileaks bilgilerine yer verdiklerini açıklayan Sylvie Kauffman (Yönetici editörü) imzalı bir yazı yayımlandı. Burada bazı gerçekleri öğrenme fırsatımız oldu.
Wikileaks olayı Afganistan’daki Amerikan askeri bilgilerinin yayınlanmasıyla ortaya çıktı. Geçen temmuzda dört gazete bu sitenin ‘iş ortağı’ olarak bu belgeleri yayınladı; New York Times, Le Monde, The Guardian ve Der Spiegel.

Tabii biz bunları öyle dokundurduk es geçtik. Bizi ilgilendirmiyordu pek fazla! Aynı dört gazeteye son Wikileaks belgeleri geldi. Bu arada dört gazetye El Pais de eklendi. Yani ham belgeler bu dört gazeteye geldi.

Kauffman özetle şunu söylüyor; ham belgeleri söz konusu gazeteler ortak bir şekilde gazetecilik mesleği etiği içinde yorumlayarak kendi internet sitelerinde okurları ile paylaşıyor. İnternet ortamında bilgi kirliliğinin olabileceği belirtilen yazıda, Wikileaks’tan gelen tüm bilgilerin kullanılması gibi bir yanılgıya düşülmediği belirtiliyor.

New York Times’ın hangi ‘diplomat telgraflarını’ yayınlayacağını Amerikalı yetkililerle paylaştığının altını çiziyor. Le Monde gazetesinin de bu belgelerle ilgili tartışma köşesinde Amerika’nın Paris Büyükelçisi’nin yazısına yer verdiği ve her zaman Amerikalı yöneticilere gazetelerinde cevap hakkı tanınacağı da vurgulanıyor.

Beş gazetenin de eldeki ham metinlerde yer alan bazı isimlerin ve ipuçlarının ifşa edilmesinin fiziki anlamda onlar açısından sorun yaratacağı düşünülerek silindiği (çarpı işaretli yerler yani) vurgulanıyor. Yani bu beş gazetenin internet sitelerinde yer alan belgeler geçerli oluyor.