Gündem
06 Şub 2015 13:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

WhatsApp'ın rakipleri güçleniyor!

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a yönelik gizlilik endişeleri kullanıcıları farklı programlara yönlendiriyor.

İnternet üzerinden anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a yönelik oluşan gizlilik endişeleri kullanıcıları özellikle güvenlik konusunda kendine güvenen programlara yönlendiriyor. Bu çerçevede özellikle "şifreli konuşma" ve "mesajı imha" özellikleri ile öne çıkan "Telegram", 50 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya ulaştı.

İnternet üzerinden karşılıklı mesajlaşma ve dosya gönderebilme programlarının aktif kullanıcı sayısı her geçen gün hızla artarken, pazarın önde giden oyuncusu WhatsApp'a ilişkin oluşan gizlilik endişeleri ise kullanıcıları alternatif uygulamalara yönlendiriyor.

Bu kapsamda özellikle gizlilik konusunda iddialı olduğunu açıklayan "Telegram" her ne kadar 2013 yılının son çeyreğinde faaliyete geçmiş olsa da Facebook'un WhatsApp'ı satın alması ve bitmeyen 'güvenlik açığı' söylentileri nedeniyle son günlerde kullanımını oldukça yaygınlaşan uygulamalardan biri konumunda...

2 günde 1,5 milyon yeni kullanıcının giriş yaptığı uygulama, 50 milyonun üzerinde aktif kullanıcı ve günlük 1 milyar mesaja ulaştı. Her ne kadar rakamlar şu an için WhatsApp'ın gerisinde olsa da özellikle öne çıkan bazı özellikleri sayesinde, son dönemdeki indirilme hızı gözönüne alındığında, daima ücretsiz olacağı vurgulanan Telegram yakın zamanda WhatsApp'a rakip olacak gibi gözüküyor.

Uygulamayı kullanıcı için cazip kılan en önemli özelliği uygulama üzerinde yapılan konuşmaların şifreli (encrypted) olması. Uygulama üzerinde "Gizli konuşma başlat"a basıp, şifreli şekilde konuşulabiliyor. Hiçbir verinin depolanmadığı Telegram gizli konuşma özelliğinin, "yüzde 200 güvenli" olduğunu savunuyor. Dolayısıyla WhatsApp'ın sorunlar yaşadığı şu günlerde güvenli bir alternatif arayanların tercih nedeni oluyor.

Uygulama, şifreleme işlemi için sektör standardı haline gelen Transport Layer Security (TLS) yerine kendi geliştirdiği MTProto şifreleme protokolünü kullanıyor. Telegram kendi geliştirdiği kriptolama protokolü MTProto'yu kırmayı başarana 200 bin dolar para ödülü vereceğini açıklamıştı ve henüz hiç kimse bu ödülü almayı başaramadı.

Birçok cihazda birden kullanılabilen uygulamanın enteresan bir başka özelliği ise "Self-destruct timer (kendini imha kronometresi)". Bu özellik etkinleştirildiği anda mesajın kendini yok etmesi, mesajın gönderildiği ve alıcının mesajı aldığı zaman hesaplanarak ayarlanabiliyor. Yok edilen mesaj telefonun hiçbir yerinde bulunamıyor.

Web'ten mesajlaşma yaygınlaştıkça uygulama sayısı artıyor

Dünyada akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla internet üzerinden mesajlaşma uygulamalarında buna paralel artış yaşanıyor. WhatsApp CEO'su Jan Koum, Ağustos ayında 600 milyon aktif kullanıcısı bulunan WhatsApp’ın 4 ay içinde 100 milyon yeni kullanıcı kazandığını açıkladı. Yani uygulamanın şu an için 700 milyon aktif abonesi var.

Alternatif uygulamaların kullanıcıları henüz bu rakamın çok gerisinde olsalar da, WhatsApp'ın tartışılan güvenlik açığını kendi lehine çevirenler, pazarda payını artıracak gibi gözüküyor.

Rakuten firması tarafından satın alınan ücretsiz mesajlaşma uygulaması Viber, Mayıs 2013 itibariyle yaklaşık 200 milyon kullanıcıya sahip olduğunu açıkladı. Kullanıcılar PC'ye bağlı herhangi bir cihazdan mesajları senkronize edebiliyor. Ayrıca Viber’in bir masaüstü sürümü de bulunuyor.

En çok kullanılan diğer bir uygulamada "Tictoc". Ücretsiz mesajlaşma ve konuşma imkanı sağlayan uygulamada, bağlantı kalitesinden kaynaklı netlikle sesli arama yapılabiliyor. Tictoc bu alanda rakiplerinden ses kalitesi farkıyla sıyrılıyor. Hem telefonda hem de bilgisayarda kullanılabilen Tictoc, ücretsiz olarak yüklenebiliyor.

2009 yılında bir BlackBerry uygulaması olarak başlayan Kik Messenger da mesajlaşmanın yanı sıra yeni insanlarla tanışma fırsatı yaratan özellikleriyle popülaritesini her geçen gün artırıyor. iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone ve Ovi platformlarında kullanılabilen uygulama günde 200 bin yeni kullanıcı kazanıyor. 100 milyondan fazla kullanıcıya ücretsiz mesajlaşma servisi sunan uygulama, WhatsApp ve diğer rakiplerinin aksine kullanmak için kullanıcılarının bir cep telefonu numarası olmasını gerektirmiyor.

Çin merkezli Wechat ise başlangıçta daha basit bir mesajlaşma servisi olarak başlamasına rağmen, değişerek ağını genişletti. Wechat, kullanıcılarına mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı, grup sohbet, sesli ve görüntülü arama, yer paylaşımı ve arkadaşlarını keşif dahil olmak üzere bağlanmak ve paylaşmak için yollar sunuyor.