Gündem
23 Tem 2013 15:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:18

WASHINGTON POST'TAN DİKKAT ÇEKEN SURİYE ANALİZİ! OLAYLAR SÜRERSE...

ABD'li strateji uzmanı Anthony H. Cordesman, Suriye krizinin Türkiye'yi zayıflatacağını öne sürdü

ABD’de Suriye’ye doğrudan askeri müdahale gerekli olup olmadığına ilişkin tartışmalar tüm yoğunluğuyla devam ederken Washington Post tarafından yayımlanan bir makalede ABD’nin “müzakere yoluyla bir çözüm”ü zorlamak için müttefiklerin katılması durumda harekete geçme isteklikliğini göstermesi istendi. Makalede Amerikalıların Ortadoğu’da birden fazla krizle karşı karşıya olduklarını unutmamaları gerektiği belirtilerek Suriye’deki durumunun, “Lübnan, Türkiye, İran ve Irak’ın güvenliğini etkileyecek biçimde konTrol dışına çıkamaya doğru tırmanmayı sürdürdüğü” savunuldu.

Washington Post’un yer verdiği, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi’nden kıdemli strateji uzmanı Anthony H. Cordesman imzalı makalede “Amerikalılar, Ortadoğu’da birden fazla krizle karşı karşıya olduklarını unutma lüksü yok. Mısır çok kritik olsa da Suriye’deki durumu, Lübnan, Türkiye, İran ve Irak’ın güvenliğini etkileyip İran’a yeni fırsatlar sağlayarak kontrol dışına çıkmaya doğru tırmanmayı sürdürüyor” görüşü dile getirildi.

Cordesman, Esad rejiminin kazanımları elde etmeye devam ettiği ve giderek müzakere etmek için daha az nedeninin olduğuna dikkat çektikten sonra Suriyeli isyancıların Lübnan ve Irak sınırları üzerinden silah taşımakta sorunların da yaşadıklarını kaydetti.

KRİZ “ÜRDÜN VE TÜRKİYE’DE SORUNLAR YARATIYOR”

Suriye krizinin, halen Müslüman dünyasında Sünniler ile Şiiler arasındaki büyük bir ihtilafı körüklemekle tehdit ettiğini vurgulayan Cordesman, krizin Ürdün ve Türkiye’de de “sorunlar yarattığı”nı kaydetti.

Esad’ın muhalefeti ezmeye veya Suriye’nin çoğunun kontrolünü elinde tutmaya başarması durumunda İran’ın, Sünniler ile Şiiler arasında kutuplaşmış bir Ortadoğu’da Irak, Suriye ve Lübnan’da “çok geniş bir nüfUz” elde edeceğini öne süren Cordesman şöyle devam etti:

“Azınlıklar, sürgüne sürüklenecek. Bu da İsrail için ciddi riskler oluşturur, Ürdün ve Türkiye’yi zayıflatır ve daha önemlisi İran’a,dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 48’inin bulunduğu Basra Körfezi üzerinde daha fazla etkinlik sağlar.”

Makalede Washington’un isyancıları silahlandırarak karar verme ve taahhütlerini yerine getirme istekliliğini kanıtlayacağı öne sürülürken “ABD için en pahalı ve en riskli seçenek doğrudan müdahaledir. Bunun da gerçekten etkin olabilmesi için de tüm Suriye üzerinde ve tüm hava ve helikopter hareketlerini kapsayan uçuşa yasak bir bölgeyi gerektirir” denildi.