Gündem
23 Haz 2011 20:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:29

WALL STREET JOURNAL'DAN BDP BOYKOTU ANALİZİ!

YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesine tepki olarak BDP'nin verdiği Meclis'e boykot kararı, yurtdışında da yankılandı.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi WSJ, "Kürtler, Türk Parlamentosunu Boykot Edecek" başlığıyla yayımladığı haberde "Türkiye'nin en büyük Kürt partisi, Perşembe günü ülkenin parlamentosunu boykot edeceğini söyleyerek olası büyük bir ara seçim ve ülkenin çalkantılı Güneydoğu'sundaki kargaşanın yeniden başlaması için sahne hazırladı" yorumunu yaptı.

"Hükümetin çıkış yolunu bulacağı umuluyor"

Analistler, seçimde milletvekili seçilen BDP destekli 35 bağımsızın, parlamentoyu boykot kararının, TBMM'de yeni bir anayasa hazırlanması beklenen bir dönemde "Türkiye'nin büyük Kürt azınlığı ile devlet arasındaki ilişkileri yeniden alevlendireceği" gibi göründüğünü söylediklerini kaydeden gazete, analistlerin hükümetin bir çıkış yolunu bulacağı umduklarını da belirtti.

"İktisatçılar, kararın ayrıca yatırımcılar ve piyasalar için kaygı verici olacağını da ifade ettiler" denilen haberde güvenlik güçleri ile PKK arasındaki "savaşın" 40 bin kişinin ölümüne neden olurken güneydoğu ekonomisini mahvettiğine dikkat çekildi.

WSJ, haberinde ayrıca BDP destekli bağımsızlardan Altan Tan'ın "AKP, çalınan bu milletvekili sandalyesini iade etmeli" sözlerini de aktardı.

Haberde ayrıca, CHP'den milletvekili seçilen Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın serbest bırakılmalarının mahkemece reddedildiğine dikkat çekilerek bu kararın, Haberal ve Balbay'ın TBMM'ye giderek görevine başlayamayacağı anlamına geldiği vurgulandı.

"Erdoğan'ın geri adım atması Kürtlerde hayal kırıklığı yarattı"

Başbakan Erdoğan'ın, Kürt sorununun çözümü için başlattığı girişimden "geri adım atması"nın Kürtler arasında "hayal kırıklığını yarattığı"nı belirten gazete, şöyle devam etti:

"Hükümetin, Kürt sorununun çözümünü yeni dönemin yüksek öncelikli bir konu haline getirmesi beklenirken Sayın Erdoğan'ın bu konuyu yürütmek üzere bir kabine görevi yaratacağı haberleri var. Analistler, Türkiye'nin Kürt bölgesinin sınırında bulunan Suriye'deki çalkantıların, Kürt sorununun çözümlenin aciliyetini artırdığını söylüyorlar."