Gündem
14 Eyl 2015 15:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

Wall Street Journal, Türkiye'ye hangi uyarıda bulundu?

Wall Street Journal, Türkiye'ye 1 Kasım öncesinde uyarılarda bulundu.

Cizre’de sokağa çıkma yasağının kaldırılması üzerine çatışmalar sırasında kentteki meydana gelen tahribatı yansıtan Batı basın organlarından Wall Street Journal, Türkiye’de “tırmanan çatışmaların 1 Kasım seçimini etkileme potansiyelinin olduğunu” düşünüyor ve  “Sayın Erdoğan’ın Kürt ayrılıkçılarına karşı yeni askeri operasyonları, seçimde merkezi bir rol oynayacağı kesin” görüşünü dile getiriyor.

Wall Street Journal, Cizre’de Pazar günü düzenlenen toplu cenaze törenine dikkat çekerek girdiği Cizre kaynaklı haberinde kentteki durumu ve iklimi yansıtırken cenaze törenleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yöneltilen eleştirilere ve Türk yetkililerinin ölenlerin çoğunun “militan” olduğu açıklamalarına işaret ediyor.

PKK saldırılarının sonucunda ölen güvenlik görevlilerinin sayısının artması Türkiye çapında patlak veren öfkeye de değinildiği haberde “Hızlı ve yeni bir ateşkes umudu sönerken 100’den fazla Türk asker ve polis ile yüzlerce Kürt militanı öldü” deniliyor. Haberde şöyle devam ediliyor:

“Şimdi tırmanan çatışmaların, seçmenlerin aslında beş ay içinde ikinci defa Sayın Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için yeterli bir çoğunluk geri kazanma arayışı için bir referandumda bulunmalarının isteneceği 1 Kasım parlamenter seçimini etkileme potansiyeline sahip”.

Bunun ardından haberde “Sayın Erdoğan’ın Kürt ayrılıkçılarına karşı yeni askeri operasyonları, seçimde merkezi bir rol oynayacağı kesin” diyen gazete, yeni seçimin Erdoğan tarafından iktidar partisinin koalisyon hükümetini kurmaması üzerine düzenleneceğine dikkat çekiliyor.

WSJ, “Ölümler artarken Sayın Erdoğan ve AKP müttefikleri,  Kürt yanlısı parti milletvekillerini artan biçimde hedef alıp PKK’ya bağlayarak onları son şiddet olaylarının ortağı olmakla suçluyorlar. Hem Türkiye hem de ABD, PKK’ya terörist örgütleri listelerinde yer veriyor” yorumunu da yapıyor.

"SURİYE SAVAŞI KÜRTLER İÇİN GÜÇ DENGESİNİ DEĞİŞTİRDİ"

“Ancak Suriye’deki savaş, Kürtler için güç dengesini değiştirdi” görüşünü de dile getiren gazete, “Bu kayma, sınırın diğer tarafında, Türkiye içinde yansımaları oldu. PKK’ya bağlı Suriyeli bir Kürt milisi, İslam Devletine karşı hava baskınlarını gerçekleştiren, ABD’nin liderliğindeki uluslararası koalisyon için önemli bir müttefik kara gücü haline geldi” diye yazıyor.

"İNSAN HAKLARI İZLEME KOMİTESİ: SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ HUKUKİ TEMELLERİ BELLİ DEĞİL"

ABD’li gazete, haberine son verirken de dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden, ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair Webb'in, “Bu sokağa çıkma yasakları için mahkeme kararları yok ve onların hukuki temelleri belli değil. Tüm bir kenti, dış dünyasına tamamen kapatmak, durma noktasına getirmek, olağanüstü bir önlem” sözlerine de yer veriyor.