Gündem
29 Kas 2017 12:59 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:49

Vodafone ve Beşiktaş'a 'Dönüşüm muhteşem olacak' şoku!

Şarkıcı Kadir Tapucu, “Dönüşüm Muhteşem Olacak” adlı şarkıyı izinsiz kullandıkları iddiasıyla Beşiktaş Kulübü ile Vodafone GSM şirketine dava açmıştı.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne iki yıl önce dava açan Kadir Tapucu, “Dönüşüm Muhteşem Olacak” adlı eserin bestesi ve sözlerinin kendisine ait olduğunu bu eserin kendisine ait olduğunu da MESAM tarafından belgelendiğini söyledi. Kısa sürede herkesin sevdiği şarkı, iddiaya göre BJK’nin futbol maçlarında kullanıldı ve davalılara ait logoların hemen altında yer aldı. Maçlarda slogan şeklinde söylenen şarkı için Kadir Tapucu’dan izin alınmadı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Gürsel Devrim İyim, “Mülkiyeti müvekkilim sanatçıya ait olan ve maçlarda kullanılan bu eser için müvekkilimden izin alınmamıştır. “Dönüşüm Muhteşem Olacak” sloganı her ne kadar eserin içerisinde geçen bir tümce olsa da aynı zamanda eserin adıdır. Davalılar bu tümce üzerinden reklam yaparak kazanç elde etmişlerdir. Davalılardan Vodafone GSM şirketi, “Dönüşüm Muhteşem Olacak” sloganını kullandıklarını kabul etmiştir. Ancak söz konusu kullanımın jenerik bir kullanım olduğunu belirterek mali bedel taleplerimizi reddetmiştir” dedi.

DAVANIN REDDİNİ İSTEDİLER

Şarkının içinde geçen “Dönüşüm Muhteşem Olacak” tümcesi üzerinde Kadir Tapucu’nun hak sahibi olamayacağını cevap dilekçesinde anlatan GSM şirketinin avukatı, “Eser davacıya ait değildir. Bu slogan müvekkilimizin ana sponsor olduğu İnönü Stadyumu yerine yapılacak stadyum için taraftar tarafından da kullanılmış bir slogandır. Beşiktaş maçlarını bilindiği gibi başka sahalarda oynamaktadır. Çekilen sıkıntıların geri kalması ve güzel günlerin geleceği umuduyla “dönüşümüz muhteşem olacak” sloganıyla kendisini ifade etmektedir” dedi.

BJK’nın avukatı da, “Eserin içinde geçen bu söz öbeğinin davacıya ait olduğu anlamı taşımaz. Dönüşüm muhteşem olacak söz öbeğini, davacı yaratmamıştır. Bu ibareler, kendi anlamları ile kullanılmış olup müvekkil kulübün iki yıl aradan sonra kendi evinde müsabakalara başlayacağı ve bu zorlu süreç sonrasında iyi bir performans göstereceği anlatılmaktadır” dedi.

Davayı kabul eden mahkeme, davalı Beşiktaş Spor Kulübü ile GSM şirketinin 7 Kasım 2014 tarihinden işleyecek faiziyle birlikte davacı Kadir Tapucu’ya maddi hak ihlali olarak 90 bin ve 10 bin lira manevi tazminat olmak üzere 100 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.