Gündem
26 Mayıs 2011 13:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:23

VİZE REZALETİNİ YAZINCA VİZE MAĞDURU OLAN GAZETECİ!..

Schengen vizesindeki zorluklar ve haksızlıklarla ilgili defalarca haber yapan Sabah Gazetesi Ekonomi Muhabiri Metin Can'ın bu kez kendisi mağdur oldu.

Can, Fransa Konsolosluğu'ndan 3 kez geri çevrildi. Son gerekçe ise "Pasaportunda boş sayfa az" oldu. Vize çıkmadığı gibi yapılan masraflar da yandı.

Sabah'ta yer alan habere göre, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir Türk şirketinin davetine katılmak için Fransa Konsolosluğu'na vize başvurusu yapan Can, çeşitli bahanelerle geri çevrildi. Can'a önce 'Fotoğrafınız istenen ölçüde değil' sonra 'Vize başvuru formunu şirketin imza sirkülerindeki kişiler onaylasın' denildi.

Fotoğraflarını konsolosluğun istediği ölçüde çektiren ve onay imzasını değiştiren Can, istenen 17 belgeyi de eksiksiz tamamladı. Ancak konsolosluk yine vizeyi vermedi. Bu seferki gerekçeleri ise 'Pasaportta boş vize sayfası az' oldu. Oysa Can'ın pasaportunda gerekli sayıda, boş vize sayfası bulunuyordu. Ayrıca konsolosluğun resmi başvuru listesinde bir adet boş vize sayfasının yeterli olduğu açıkça ifade ediliyor. VİZE MASRAFLARI YANDI Avrupa kapılarını Can'a kapatan Fransa Konsolosluğu yeni bir başvuru için pasaportun yenilenmesi şartını koşarken, 10 gün sonraya randevu verdi. Bu seyahat için Metin Can, 3 gün uğraştı. Banka hesap cüzdanından, maaş bordrosuna kadar 17 ayrı belge hazırladı, 2 kez de fotoğraf çektirdi. Öte yandan, organizasyonu yapan şirket de 300 TL'den fazla zarara uğradı. Ayrıca Brüksel'deki uçak ve otel rezervasyonlarına ödenen paralarda yanmış oldu. Can'ın katılacağı Brüksel'deki organizasyon bugün gerçekleşiyor. EVRAKLAR KAYBOLDU VİZE skandalı bununla da bitmedi. Can'a ait pasaportun içindeki Afrika ülkelerine giriş çıkış için gerekli olan aşı karnesi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alınan parmak izi belgesi de konsoloslukta kayboldu. Öte yandan son yıllarda Avrupa ortak vizesi Schengen'de ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Vize sürecinin her adımını paraya döken AB ülkeleri bu da yetmezmiş gibi geçerlilik süresini de 3 güne kadar indirdi. Vize maliyeti 400 TL'ye çıktı.

Bu artışta sadece vizeye gelen zam değil, fotoğrafından, randevu ücretine, soru sorma parasından form bedeline kadar daha önce olmayan kalemlerin de eklenmesi etkili oldu. Schengen artık herkesin sorunu' Avrupa ile vizelerin kaldırılması konusunda birçok çalışma yürüten İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türk vatandaşlarına Avrupa tarafından uygulanan vizenin hukuksuz olduğunu söyledi. "Türkiye'de vize herkesin sorunu haline geldi" diyen Kabaalioğlu, "Avrupa'daki her bir ülkenin mahkemeleri bu uygulamarı hukuksuz bulduğunu ilan etti. Avrupa ülkeleri de aslında Türkiye'ye karşı bir haksızlık yapıldığının farkında. Bunun için de özel çalışmalar yapıyorlar. Çünkü Türkiye ile vizenin kaldırılması AB içinde güveni artırır. Öfke ve isyan yaratan bu sorun nedeniyle şuanda hiç bir alanda işbirliği yapılmıyor" dedi.