Gündem
20 Nis 2024 09:58 Son Güncelleme: 20 Nis 2024 10:11

Vize alayım derken dolandırılmayın! Bir harfle dünyaları götürdüler! Yüzlerce mağdur var!

Yaz tatilini Avrupa'da geçirmek isteyen yüzlerce vatandaşa vize şoku… Kendilerini VFS Global vize şirketi izlenimi veren dolandırıcılar, yüzlerce kişiyi dolandırdı. VBS, VSF şeklinde web sitesi isimleriyle onlarca mağduru ağlarına düşüren dolandırıcılara ‘Nitelikli dolandırıcılık’ davası açıldı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Türkiye'de her gün yeni bir dolandırıcılık yöntemi patlak veriyor. Telefonla onlarca vatandaşı ‘Avrupa ülkelerine kolay vize’ şeklinde arayan dolandırıcılar, Avrupa ülkelerine Schengen vize veren VFS Global’in de ismini kullanarak binlerce Euro vurgun yaptı.

VIP VİZE BAŞVURUSU YAPTILAR

İstanbul’da çocuklarıyla birlikte Macaristan'a gitmek isteyen aile, vize başvurusu için internete arama yaptı. Avrupa ülkelerine vize veren VFS Global’in logosunun da olduğu siteyi ziyaret etti. Dolandırıcılar, site içerisinde bulunan başvuru formunu dolduran vatandaşlar anında iletişime geçtiler. Avrupa ülkelerinin Türklere yönelik tutumundan bahsedilerek vize işlemlerinin uzun sürebileceği anlatıldı. Arkasından da ‘İsterseniz VIP hizmetimiz var. Oradan başvuru yaparak işlemleri hızlandırabiliriz’ dediler. Teklifi kabul eden aile, ‘VIP başvuru’ yaparak dolandırıcıların verdiği hesap numarasına istenilen parayı yatırdı. Kendilerine söylenilen tarihte vize çıkmayınca, bir hafta önce yazıştıkları telefonu aradılar ancak ne telefon açıldı ne de mesajla dönen oldu. Parayı yatırmadan önce mesajları saniyesinde yanıtlayan dolandırıcılar sırra kadem bastılar.

MESAJLAR VE DEKONTLAR DELİL OLDU

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan soruşturma evrakında, vize dolandırıcılığıyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: ‘Şüphelinin internette VFS Global olduğu izlenimi yaratarak internete giren şahısları yanıltmak amacıyla vbsvize.com adlı site yayınladığı, aynı ilanda vize departmanı adını kullandığı, Macaristan'a gitmek isteyen vatandaşları VSF Global olduklarını söyleyip para alarak nitelikli dolandırıcılık suçu işledikleri tespit edilmiştir’ denildi. Mesajlaşmalar ve dekontları inceleyen savcılık İ.U. hakkında ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasıyla dava açtı.

DOLANDIRICILAR İKİ YÖNTEM KULLANIYOR!

Mağdur aile avukatı Mustafa Zafer, dolandırıcıların yöntemlerini MedyaRadar’a anlattı. Zafer, ‘Çoğu vatandaş Avrupa ülkelerine Schengen vizesi veren şirketin VFS Global olduğunu biliyor. Dolayısıyla VFS’ye yakın bir uzantı ismiyle bir web sitesi kuruluyor. Bu bazen VBS bazen de VSF oluyor. Bu web sitesine giriş yaptığınızda karşınıza VSF Global şirketi logosu çıkıyor. Dolandırıcılar iki yöntem kullanıyor. Birincisi bu web sitesinde vize başvuru formu üzerinden yapıyorlar. Bu formu doldurur doldurmaz sizinle anında iletişime geçiyorlar. Klasik bir yöntem sunuyorlar. Yoğunluk olduğunu, sizi acil vize başvurusuna yönlendiriyorlar. Tabi acil vize harçları yüksek oluyor. Normal başvuru 100 Euro’ysa acil vize başvurusu bin Euro civarında. Ödemeyi alana kadar sizinle anlık mesajlaşan bu arkadaşlar, ödemeyi aldıktan sonra ortadan kayboluyorlar. Bizim müvekkilimiz de bu şekilde dolandırıldı. İnternete vize başvurusu yapmadan önce karşınızda duran logoya değil web sitesinin uzantısına bakın. Dolandırıcılar şimdi de ikinci yöntemi kullanmaya başlamışlar. 0850’li telefonlardan arama gerçekleştiriyorlarmış. Bu kişilere itibar etmeyin. Konsolosluklar ya da vize veren şirketlerin web adreslerinden bilgi alın. Sitede her detayı iyi inceleyin’ şeklinde konuştu.