Gündem
21 Eki 2015 22:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

Vice News, ekranını Türkiye'de tutuklanan tercüman için kararttı

Amerikan haber sitesi Vice News, Diyarbakır'da tutuklanan Iraklı tercüman Muhammed İsmail Resul'un serbest bırakılması için çarpıcı bir protesto yolu seçti.

New York merkezli yayın organı, Vice News muhabirleri için tercümanlık yaparken 27 Ağustos'ta tutuklanan Resul'un durumuna dikkat çekmek için bugün TSİ 17.00'den itibaren internet sitesini kararttı.

Siteden sadece, 56 gündür tutuklu olan Resul'un serbest bırakılması için çağrı yapılan bir video yayınlayan Vice News, Iraklı tercüman için change.org'da başlatılan bir kampanyaya da destek verilmesini istedi.



TÜRK YETKİLİLERE ÇAĞRI

Söz konusu kampanya kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazılan dilekçede şöyle denildi:

"Türkiye merkezli çalışan Resul tutuklandığı sırada VICE News için mihmandar ve çevirmen olarak hareket ediyordu. Çoğu mihmandar gibi Resul da tecrübeli bir gazeteci. Ortadoğu'da Vice News için olduğu kadar Associated Press ve El Cezire için de çalışmıştı.

Yabancı ülkelerdeki ofisler kapandıkça ve çatışma bölgelerinden haber vermenin tehlikeleri artarken, batılı haber merkezleri yerel gazetecilere giderek daha çok bel bağlıyorlar. Resul gibi gazeteciler olmazsa uluslararası çalışan muhabirler yabancı topraklarda yollarını bulmakta zorluk çekerler ve dünya haberinde yerel içerik az olur.

Resul'un hapsedilmesi vahim bir adaletsizlik; iki Britanyalı gazeteciyi hapsetmekten daha az vahim değil. Gözaltına alındıklarında üçü de görev başındaydılar. Türk yetkililere Resul'u bir an önce serbest bırakmaları çağrısını yapıyoruz."

Iraklı tercüman Resul, İngiliz muhabirler Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile birlikte “silahlı örgüte yardım” iddiasıyla tutuklanmıştı. Mahkeme cezaevine sevk edilen üç isimden Hanrahan ve Pendlebury'nin serbest bırakılmasına, Resul'un ise elde edilen dijital veriler tam incelenemediği için tutukluluk halinin devamına karar vermişti.