Gündem
17 Şub 2022 18:45 Son Güncelleme: 17 Şub 2022 18:50

Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la nasıl tanıştığını anlattı! Dikkat çeken İSKİ itirafı

Adem Metan’ın YouTube kanalına konuk olan eski bakan Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanışma hikayesini anlattı.

60.Hükümet Çevre ve Orman Bakanı- T.C Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Veysel Eroğlu ‘’Adem Metan’’ Youtube Kanalındaki ‘’Peki Sonra’’ programına konuk oldu.

 Eroğlu, program süresince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilk tanışma anısından, İSKİ’yi 1,5 milyonluk borç batağından kurtarıp dünyanın sayılı markalarından bir tanesini yapma anılarından ve İstanbul’un ilk baraj projesinden bahsetti. 

60.Hükümet Çevre ve Orman Bakanı- T.C Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Veysel Eroğlu ile programımızın öne çıkan konu başlıkları şöyle;

 RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE TANIŞMAMIZI İLK DEFA ANLATIYORUM

Bir gün Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Doçenttim o zamanlar Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş’taydı, bir park problemi vardı yeni bir araba almıştım dışarıya park etmiştim arabayı. Ders bittikten sonra Yıldız’ın önünde bir durak vardı orada beklerken bir araba önümde durdu. Ben de ihtisas öğrencilerinden biri zannettim gittim, ‘’Karşı tarafa mı geçiyorsunuz‘’ dedi, “Evet” dedim. ‘’Ben de karşı tarafa geçiyorum, sizi götüreyim ‘’ dedi, “Olur memnuniyetle” dedim.  Arabaya bindim ‘’Ben Recep Tayyip Erdoğan bir sucuk fabrikasında işletme müdürüyüm’’ dedi, “Ben de Doç. Dr. Veysel Eroğlu” dedim.  Konuşmamız doğrultusunda ben Erbakan Hoca’yı çok severdim Hoca da beni severdi hatta ESAM Kuruluşu vardı kimse cesaret edip de yazamazdı yurt dışında bir profesör geleceği zaman beni yazarlardı Prof.Dr.Veysel Eroğlu diye çünkü üniversitede beni herkes çok açık bilirdi yani zihniyetimi ve çalışkanlığım da var takdir ediliyorum. Arabada gidiyoruz bana baktı dedi ‘’ Hocam birlikte çalışalım ben de Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanıyım’’ daha il başkanı değil o sırada tamam dedim memnuniyetle. Rahmetli Erbakan Hoca Allah Rahmet Eylesin, yurt dışı Orta Asya seferi vardı Hocalardan da beni gönderdiler, Tayyip Bey de oradaydı o sırada görüştük ben de ona mutlaka bir AR-GE merkezi kuralım diye teklifim oldu.  Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanıyla İstanbul Seçimlerinde bir ekip kurduk. Tanışmamız bu şekilde oldu.

 94’TE İSKİ İSTANBUL ŞUBESİNE GELEN SUYUN %65’İ KAYBOLUYORDU !

5 Mayıs 1994 günü Eyüp Sultan Cami’ne giderek Cuma Namazından önce 2 rekat namaz kıldım, duamı ettim, Eyüp Sultan’dan gerekli icazeti aldıktan sonra İSKİ’nin yolunu devir teslim için tuttum. İşe başlar başlamaz, büyük bir su sıkıntısı var, gazeteler şunu yazıyor ‘’İSKİ’nin 60 günlük suyu kaldı‘’ tarzı başlıklar. Tabi ben bunu duyunca baktım yeteri kadar eleman yok bir de ehil insanları oraya getirmemişler. Elemanların önce bir eğitim sürecinden başladık sonra ben ne yapacağıma dair bir çalışma başlattım. İstanbul’un şebekesi tamamen eskimiş, her tarafta insanlar su su diye bağırıyor, tankerlerle su dağıtılıyor. İSKİ’nin İstanbul’daki şubesinde su yok zaten gelen suyun da %65’i kayboluyordu, haftada bir renkli bir su gelirdi, evlerde küvetler suyla dolardı, bidonlarla dolardı. Petrol istasyonları gibi su satış istasyonları vardı.

 GÖREVE GELDİĞİM DE İSKİ’NİN 1,5 MİLYON BORCU VARDI

İlk önce ilgili daire başkanına ne kadar borumuz olduğunu sordum, 1700 metre borumuz var dediler ben depolarda daha çok görüyorum bu nasıl oluyor dedim, meğer bize 1,5 milyon dolar borç bırakan yönetim var ya bir sürü bankaya borçlanmış, elektrik kurumları, SSK vs. bunlar gümrüklü sahadan gizlice boru çekmişler, toplu kaçakçılıktan İSKİ’yi mahkemeye vermişler. Bir gün bana toplu kaçakçılıktan Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesinden yazı geldi ben şok oldum. Savcıyla konuştum durumu anlattım ben öncesinde Hocaydım yeni göreve geldim, İstanbul’un suya ihtiyacı var bu boruları kullanmam lazım o da sağ olsun anlayış gösterdi boruları kullandık. Gümrük Bakanlığına gelene kadar bütün borçları da ödedim. Kaçağın en çok olduğu bölgelerdeki boruların hepsini yeniledim. 1 yılda 1100 kilo içme suyu borusu döşedik.

  İSKİ’Yİ DÜNYANIN SAYILI MARKALARINDAN BİRİ YAPTIK

Ben yönetime geçtiğimde  İSKİ’nin piyasada  bir itibarı yoktu hatta bir gün müteahhitler odamı bastılar kalabalık bir grup trilyonlarca lira o tarihte borç var aşağı yukarı 15 ay ödememişler, her gün borç geliyor, haciz geliyor. Müteahhitler de gelince her kafadan bir ses çıkınca biri dedi ki ‘’ Devlette süreklilik var, borcunuzu ödeyin’’ ben bunu fırsat bildim hemen yumruğu vurdum masaya kardeşimiz doğru söylüyor sayın müteahhit dedim devlette süreklilik var şimdiye kadar ödenmemiş ben de ödemiyorum dedim birden bire herkes buz kesince ben de dedim ki latife ediyorum, ödeyeceğim tabi ki ama hepinizi dinleyemem, sizi konferans salonuna alacağım orada bana 3 temsilci belirleyip getirin onlarla anlaşacağız. 2-3 saat sonra 4 temsilci geldi, ne istiyorsunuz diye sordum bizim borçlarımız öde dediler ben de eğer siz aranızda anlaşırsanız ben sizin borçlarınızı 8 ayda herkese eşit olarak belli oranda ödeyeceğim. Su benim önceliğim ondan sonra geçmişte kalan borçlarınızı ödeyeceğim dedim tamam dediler anlaştık.  1,5 yıl sonra borçlar bitti.