Vergi affının detayları ortaya çıktı! Kimleri kapsıyor?

Kamuoyunda vergi affı veya borç yapılandırması olarak bilinen, devletin kesinleşmiş alacaklar için yürürlüğe koyacağı düzenleme Meclis'in gündeminde. Hafta içinde komisyonlarda ele alınması beklenen yasa teklifinin detayları ortaya çıktı. İşte vergi affına dair tüm ayrıntılar…

Vergi affının detayları ortaya çıktı! Kimleri kapsıyor? - Sayfa 1

Kesinleşmiş borçların yeniden yapılandırılması, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan borçlar, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi (stok, kasa - ortaklar cari hesap düzeltmeleri vb.) ve diğer düzenlemelerin yer aldığı Yeni Torba Yasa Teklifi geçtiğimiz hafta Cuma günü TBMM’ye verildi.

Bu hafta Salı gününden itibaren Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanılacak. Söz konusu Teklifin Şubat ayının ilk haftasında yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni Torba Yasa Teklifi ile, önceki yapılandırma yasalarından farklı bazı özel düzenlemeler yapılıyor. Peki vergi affı ne zaman çıkacak, neleri kapsıyor?

118
Vergi affının detayları ortaya çıktı! Kimleri kapsıyor? - Sayfa 2

VADESİ 48 AY

İşte torba yasa teklifinin önceki yapılandırma düzenlemelerinden farklılıkları ve düzenlemenin ayrıntıları. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, yazısında önemli bilgileri verdi. Borç yapılandırmasında bu kez vade sayısı uzun tutuldu. Tolu, bu farklılığı yazısında şöyle anlattı:

218
Vergi affının detayları ortaya çıktı! Kimleri kapsıyor? - Sayfa 3

“Bugüne kadar çıkarılan yapılandırma yasalarında kesinleşmiş borçlar en fazla 36 ay yani 3 yıla kadar taksitlendirilebiliyordu. Taksitler ise 2 ayda bir 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeniyordu. Yeni Torba Yasa Teklifi’nde, vade 4 yıla yani 48 ay’a çıkarılıyor.”

318
Vergi affının detayları ortaya çıktı! Kimleri kapsıyor? - Sayfa 4

“Borçlular, kesinleşmiş borçlarını bu düzenleme kapsamında 48 ay’a kadar taksitlendirebilecek ve 48 eşit taksitte ödeyebilecekler. Son derece önemli ve borçlular lehine bir değişiklik.”

418