Politika
05 Nis 2024 10:55 Son Güncelleme: 05 Nis 2024 11:04

Van krizi esnasında AK Parti koridorlarında ne yaşandı? ‘Operasyon’ iddiası…

Van'da DEM Partili Abdullah Zeydan kazandığı seçimler sonrası mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verildiği esnada AK Parti'de yaşananları yazan Nuray Babacan, “Bunun AK Parti’ye çekilmiş bir operasyon olduğunu iddia edenler oldu” kulisini paylaştı.

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Van'da DEM Partili Abdullah Zeydan kazandığı seçimler sonrası mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verildiği esnada AK Parti'de yaşananları yazdı.

Nuray Babacan'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Partide MYK’nın toplandığı gün, Van İl Seçim Kurulu’nun seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatayı AKP’li adaya vereceği açıklaması şok etkisi yarattı. MYK toplantısından sonra bir restoranda bir araya gelen ve sahura kadar değerlendirmelerde bulunan parti kurmayları arasında, “Bunun AKP’ye çekilmiş bir operasyon” olduğunu iddia edenler oldu.

Grup arasında mazbatanın AK Partili adaya verilmesinin doğru bir karar olduğunu savunan olmadı, ancak hukuki gerekçeler incelendi. Adalet Bakanlığı ve ilgili bürokratlar aranarak, bu işin perde arkasına ulaşılmaya çalışıldı. DEM adayına memnu hakların iadesi belgesini veren hakimin kim olduğuna kafa yoranlar oldu. Bu kararın siyasi sonuçlarının olacağı dile getirildi.

Ayrıca DEM adayına süresi dolmadığı halde memnu hakları kazandığına ilişkin belge veren hakimle ilgili herhangi bir soruşturma açılmadığı da ortaya çıktı. Bu yaklaşım, gözlerin Adalet Bakanlığı’na çevrilmesine neden oldu. Birilerinin işgüzarlık yapma olasılığı da değerlendirilirken, Adalet Bakanlığı’nın tutumunu eleştirenler oldu. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı nezdinde devreye girilerek, sorunun halkın iradesi gözetilerek çözülmesi için çaba sarf edildi.

'GENEL MERKEZ, CUMHURBAŞKANLIĞI EKİBİ AYRIŞMASI'

Bu arada, tartışmaların kızıştığı saatlerde, genel merkez ile Cumhurbaşkanlığı ekibinin tutum farkı bir kez daha ortaya çıktı. Partinin eski kurmaylarının hukuki bakışıyla, cumhurbaşkanlığı danışman kadrosunun bakışındaki farklılık bir kez daha görüldü. Partideki güç savaşları daha da görünür oldu.