Gündem
21 Mayıs 2015 11:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

Valinin yasakladığı oyun sokakta sahnelendi!

Edirne Valiliği’nin yasakladığı “Can” adlı tiyatro oyunu Edirne Saraçlar Caddesi’nde sahnelendi.

Edirne Valiliği tarafından Halk Eğitim Merkezi Tiyatro Salonu’nda sahnelenmesine izin verilmeyen Can Yücel’in şiirlerinden uyarlanan “Can” adlı tiyatro oyunu Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın teklifi üzerine trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde sahnelendi.

Oyunu bini aşkın kişi seyretti.

Doğan Haber Ajansı’ndan Engin Özmen’in haberine göre, oyunun yönetmeni ve aynı zamanda tek oyuncusu olan Kemal Kocatürk konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bazen sokağa da ihtiyaç vardır. Sokağın dili de iyidir. Can Yücel gibi bir adam da sokağa çok yakışıyor. Bazıları bizi zoraki olarak sokağa bıraktı. Can baba zaten sokak diliyle konuştuğu için milli eğitim kendisini argo bulmuş, hem de siyasi bulmuşlar. Sanki siyasi olmak suçmuş gibi."

Ne olmuştu?

Edirne Gençlik Kültür Evi, “Can” adlı oyunun Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Öğretmenlerden oluşan metin inceleme komisyonu da içeriği uygun bulmayarak görüşlerini Halk Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmişti.

Edirne Valiliği de tiyatro oyunu metnindeki siyasi ve argo içerik nedeniyle salon tahsisi yapılmadığını açıklamıştı.

Oyunun yasaklanmasından sonra açıklama yapan Kocatürk,“Bizden oyunun metnini elimizde olsun diye istediler. Böyle bir şey 12 Eylül dönemlerinde olurdu. Valilik oyun metnini ne yapacak. Ben aynı oyunu iki  yıl önce de Edirne'de oynadım, hiçbir sorun çıkmadı, şimdi yasaklıyorlar" diye konuşmuştu.