Gündem
30 Haz 2015 12:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

Vali Mutlu'ya 'paralel yapı' soruşturması!

Eski İstanbul ve Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve ekibi hakkında "paralel yapı" soruşturması başlatıldı.

Diyarbakır'da yoksul öğrencilerin eğitimiyle ilgili ihaleyi belli bir dershaneye usulsüz verilmesine göz yumdukları iddiasıyla dönemin Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yardımcısı Yeşilbaş ve İl Emniyet Müdürü Sağlam'ın yargılanması istendi.

Diyarbakır'da valilik bünyesindeki SODES projesi kapsamında, "Bir çocuk okut, bir aile kurtar" sloganıyla 500 çocuğun eğitim masraflarını karşılamak için düzenlenen dershane ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle aralarında emniyet müdürü, polisler ve dershane görevlilerinin de bulunduğu 12 kişi hakkında dava açıldı.

Sabah gazetesinin haberine göre, eğitim yardımı kaynağı ihale dokümanı hazırlanmadan, maliyet çıkarılmadan, ilan işlemleri yapılmadan ve açık ihaleye çıkılmadan mevzuata aykırı biçimde bir dershanenin hesabına aktarıldı. Soruşturma sonucunda 12 kişiye ihaleye fesat karıştırmak, resmi belgede sahtecilik suçlarından 15 yıla kadar hapsi istendi. Davada adı geçen 12 sanık hakkında, "Fetullahçı terör örgütüne üye olmak" suçundan da soruşturma açıldı.

GEREKÇE: DENETİM GÖREVİNİ İHMAL

Sabah'ın iddiasına göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı genişleterek bu kez dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, SODES projesinden sorumlu Vali yardımcısı Mehmet Yeşilbaş ile dönemin İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam hakkında da, "Denetim görevini ihmal etmek" suçundan fezleke hazırlayıp yargılanmaları için dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Mahkeme, 'paralel yapı' faaliyetlerine göz yumdukları yönünde suç tespit edilmesi halinde kanun gereği yargılamaları Yargıtay'da yapılacak olan 3 kişinin dosyasını ana dosyadan ayırdı.
2007-2010 arasında 3 yıl süre ile Diyarbakır Valiliği yapan Hüseyin Avni Mutlu 11 Mayıs 2010 tarihli kararname ile İstanbul Valiliği'ne atanmıştı. Mutlu 15 Eylül 2014 Valiler Kararnamesi ile ise merkez valisi oldu.