Gündem
09 Tem 2010 12:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:27

VAKİT YAZARI HÜSEYİN ÜZMEZ'E KÖTÜ HABER!

Hüseyin Üzmez'in 'hürriyeti kısıtlama' suçundan aldığı beraat kararının bozulma kararı...

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Bursa'da, küçük yaştaki kıza cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 13 yıl 1 ay 15 gün hapise çarptırılan yazar Hüseyin Üzmez'in 'hürriyeti kısıtlama' suçundan aldığı beraat kararının bozulmasını talep etti.

4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "küçük yaştaki kızın beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde cinsel istismar" suçundan 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Üzmez ve bu suça yardım ettiği iddiasıyla beraat eden mağdurenin annesi L.Ç.'nin dosyası, 6 ay önce Yargıtay'a gönderildi. Sanık avukatları, Hüseyin Üzmez'in delil yetersizliğinden beraat etmesi gerektiğini belirtirken, müdahil avukatları ise temyiz dilekçesinde Üzmez'in hürriyeti kısıtlama suçundan da cezalandırılmasını istedi.

Dosyayı değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mustafa Ernalbant, verdiği tek sayfalık mütalaasında, Üzmez'in cinsel istismar suçundan aldığı 13 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası ile anne L.Ç.'nin beraat kararının onanmasını istedi.

Fakat Savcı Ernalbant, sanıklar yazar Üzmez'in 'hürriyeti kısıtlama' suçundan aldığı beraat kararınının bozulmasını istedi. Savcı gerekçesinde CMK'nın 237. ve devamı maddelerinde göre, bu suçun açılan kamu davasına katılmak isteyip istemediklerinin sorulmamasının yasaya aykırı olduğunu kaydetti.

MAĞDURE AVUKATI TALEBİ DESTEKLEDİ

Savcının mütalaasını değerlendiren mağdure B.Ç.'nin avukatı Nevin Canbaz, "Kararı değerlendirecek olan Yargıtay 5. Ceza Dairesi öncelikli olarak katılma talebimizi gözden geçirecek. Bu kabul edildikten sonra, temyiz dilekçemizdeki gerekçelerimiz değerlendirilecek. Bize göre, sanık Hüseyin Üzmez'in "hürriyeti tahdit" suçundan anne L.Ç.'nin ise, "cinsel istismara yardımcı olduğu" iddiasıyla ceza alması gerekiyordu. Fakat her iki sanık da bu suçlardan beraat etti.Yüksek mahkeme üyelerinin bizim görüşümüz doğrultusunda oy kullanacağını düşünüyoruz. Kısacası usulen dilekçemizin geçerli olmasının ardından, esasa geçip inceleme yapılacak" dedi.

ÜZMEZ VE AVUKATI YARGITAY HAKİMLERİNE GÜVENİYOR

Üzmez'in avukatı Emir Ali Kav ise, Yargıtay'dan çok iyi bir sonuç beklediklerini kaydederek, "Savcı mütalaasında katılma ile alakalı bazı eksiklikler gördü. "Hürriyeti kısıtlama" ile alakalı katılma talebinin sorulmadığı için bunun usuldan bozulmasını talep etmiş. Biz de savcının bozma ve onama taleplerine gerekli itirazımızı yaptık. İnşallah Yargıtay'dan iyi bir sonuç bekliyoruz. Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'nun gerekçeleri, mahkeme heyetinin ceza vermesine dayanak oluşturamaz" diye konuştu.