Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak?

Araştırma şirketi sahipleri Meral Akşener'in Millet İttifakı'ndan ayrılmasının ardından siyasette oluşan yeni tabloyu değerlendirdi.

Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 1

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in masaya tepki göstererek ayrılmasının ardından seçmenin nabzını ölçen araştırma şirketlerinin sahipleri yeni gelişme üzerine partiler arası geçişleri ve bundan sonra ne yapılması gerektiğine dair öngörülerini açıkladı.

110
Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 2

Cumhuriyet'ten Şevval Aydoğan ve Sena Yaşar'a konuşan BUPAR Araştırma Şirketi Başkanı Erdal Akaltun, “Ortak adayda uzlaşamamanın bir ihanet olmadığını, fikri bir ayrılık olduğunu her parti deklare ederse Cumhur İttifakı karşısındaki her birey oy verebileceği bir aday bulabilir” dedi. Akaltun, “Çok aday olması var olan iktidardan mutsuz olan her bireyin kendince doğru bulduğu kişiye oy vermesini sağlayacaktır. İlk turda Erdoğan’ın yüzde 40’ı geçmesi zordur” dedi. 

210
Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 3

 Akaltun, sandıkta oluşabilecek senaryoyu şöyle analiz etti: 

“Muhalefet bileşenlerinin birbirlerini eleştirmek yerine seçmeni nasıl iyi bir dünya kuracağına ikna etmesi gerekiyor. İlk seçimde her aday, ‘Eğer seçimi ben kazanırsam daha iyi bir dünya kuracağım. Fakat kazanamazsam Kemal Bey veya bir başkası gerçekleştirecek’ derse seçmenler ikinci turda gönül rahatlığıyla ikinci çıkan adaya oy verecektir. Tersi olursa, muhalefet muhalefete eleştiri getirirse ikinci tura kendi adayı kalmayan sandığa gitmez. Bu durumda Erdoğan seçimi rahat bir şekilde kazanabilir. Aslında bugünkü kriz muhalefete daha büyük bir başarı fırsatı veriyor. Neden oldu sorusunu tartışmak yerine ne yapmamız gerek sorusunu tartışırlarsa ülkeyi daha güzel günler bekleyecektir.” 

310
Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 4

Akaltun, İYİ Parti’den istifa eden seçmenin yönelimine ilişkin ise “Birçok parti arasında geçişkenlik olabilir. Ege’de kıyılarda yaşayan ve İYİ Parti’ye kırgınlığı olan vatandaşlar CHP’ye geçebilirler. CHP’nin oyu bir miktar artacaktır. İYİ Parti’nin masadan ayrılması orta Anadolu bölgesinde hızla yükselmesine neden olacaktır. Bu kriz hem İYİ Parti’nin hem de CHP’nin oyunu artırır. Süreç doğru yönetilirse bu krizin en büyük kaybedeni AKP ve MHP olacaktır” diye konuştu.

410