Gündem
25 Eyl 2013 10:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:40

UZANLAR 6 MİLYAR DOLARI TÜRKİYE DIŞINA NASIL KAÇIRDI?

Uzan Ailesi'nin İmar Bankası'nı yönettikleri süreçte tuttukları çifte bilançolarla yolsuzluk yaptıkları ortaya çıktı.

Dünya literatürüne girecek yolsuzluğun ardından Türkiye’ye karşı açtıkları 230 milyar dolarlık tahkim davalarını tek tek kaybeden Uzan ailesine karşı sınır ötesi finans operasyonu başlatıldı. Tahkim davalarını kaybeden Uzanlar, uluslararası mahkeme kararlarının iptali için baba Kemal ve kardeş Hakan Uzan’ın yaşadığı Ürdün’de yeni bir dava açtı. Bunun üzerine geçen hafta Başbakanlık’ta bir araya gelen devletin ilgili kurumları, Uzan sorununu yeniden masaya yatırdı. Toplantıda "Ürdün’de açılan davalara yanıt vermeye gerek yok" sonucuna ulaşıldı. "TMSF ve Enerji Bakanlığı’nın yaptığı değerlendirmelerin ardından borçların tahsili için çalışmaya devam" denildi.

8 MİLYAR DOLAR BORÇ
Sabah’tan Mehmet Bayır’ın haberine göre;  Toplantılarda Uzanlar’ın yaptıkları yolsuzluk boyutuna ilişkin ilginç bilgiler de verildi. Yetkililer, ailenin İmar Bankası’na el konulması sürecinde hafızalara kazınan "Dolar ve marka yüksek faiz" sloganı ve tuttukları çifte bilançolarla 6 milyar dolarlık (12 milyar TL) yolsuzluk yaptığı ve banka kayıtlarında hiçbir şekilde bu paranın izine rastlanmadığını belirtti. Uzanların bu parayı İmar Bankası’nı yönettikleri süreçte aşama aşama yurtdışına kaçırdıkları tespit edildi. Ailenin yurtdışında bilinen servetinin 2 milyar dolar değil en az 8 milyar dolar (16 milyar TL) olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra İmar Bankası operasyonu’nun devlete 12 milyar dolarlık yük getirdiği belirtilirken Uzanlar’a ait Telsim ve çimento fabrikaları ile diğer şirketlerin satışına rağmen ailenin Türkiye’ye halen 8 milyar dolarlık borcu olduğu vurgulandı. Uluslararası boyutta bu paranın tahsili için icra takibi yapılıyor.

500 BİN $ TAHSİL EDİLDİ
Sadece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtıkları davada Türkiye’den 170 milyar dolar isteyen Uzan ailesi, bir kuruş alamadı. Üstüne avukatlık masrafları nedeniyle devlete 30 milyon dolar daha borçlandı. Yurtdışında kurduğu hukuk timi ile bu paranın peşine düşen Enerji Bakanlığı, Polonya’da Uzanlar’a ait ilk ilk yurtdışı varlığa ulaştı. Uzanlar’a ait olduğu tespit edilen CNH şirketinden geçen yıl yaklaşık 4.5 milyon dolar (9 milyon TL) tahsil edildi. Takip sonucunda geçen hafta yarım milyon dolar (1 milyon TL) daha tahsil edilerek Enerji Bakanlığı hesaplarına geçti. Böylece toplam tahsilat 5 milyon doları (10 milyon TL) buldu. Yetkililer, yurtdışından tahsil edilen 5 milyon doların rakam olarak küçük olsa da Uzanlar’ın servetine ulaşacak kapıyı aralamak için önemli olduğunu belirterek, "Girişimler başarılı sonuç verirse Uzan’ın milyarlarca dolarlık borcunu tahsil edebiliriz" dedi.

SAHTE İSİMLERLE...
Kemal ve Hakan Uzan’ın yaşadığı Ürdün ve Amman’da milyarlarca dolarlık yeni yatırımlara imza attığı belirlendi. Yeni bir sigara fabrikası kurduğu tespit edildi. İnterpol’le aranan Hakan Uzan’ın sahte isimler ve kimliklerle sık sık Amman’a geçtiği bilgisi verildi