Televizyon
24 Eyl 2012 15:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:10

UZAKLAR ANTARKTİKA MACERASI TRT TÜRK'TE BAŞLIYOR!

Kaptan Atasoy'un, 'Uzaklar 2' adlı teknesi ile yaşadığı bu büyük macera, TRT Türk'te belgesel formatında yayınlanmaya başlıyor.

Mart 2012’de, Türk yapımı tekneleri ile Antarktika’ya ulaşan ilk Türk yelkencileri sıfatını alan Osman Atasoy ve Sibel Karasu, dönüş için 53 günde tamamladıkları okyanus geçişinin ardından Madeıra’da karaya ayak bastılar.
Kaptan Atasoy’un, ’Uzaklar 2’ adlı teknesi ile yaşadığı bu büyük macera, 24 Eylül 2012, pazartesi gününden itibaren TRT Türk’te belgesel formatında yayınlanmaya başlıyor.

TRT TÜRK’ün UZAKLAR ANTARKTİKA projesi için, 14 metrelik tekneleri ’Uzaklar II’ ile birlikte Ocak ayının başında Ateş Toprakları’nın güney ucundaki Puerto Williams’dan yola çıkan Osman Atasoy ve Sibel Karasu, Horn Burnu’nu ikinci kez dönerek, 500 mil uzaktaki Antarktika ana karasına Şubat ayının ilk haftasında ulaştılar. Antarktika’da buzullar arasında ilerleyip, insansız ve ıssız limanlarda demirleyerek 6 hafta geçiren Uzaklar II ekibi, penguenler, balinalar, albatroslarla zenginleşen Antarktika yaşamını da kayda aldılar. Uzaklar II’nin Antarktika yolculuğu 23 Mart 2012’de, Arjantin’in en güney ucundaki Ushuaia Limanı’nda sona erdi.

Fırtınaların savurduğu, buz dağlarıyla kaplı dünyanın bu en tehlikeli sularında, Türk yapımı teknesini, Türk bayrağı ve Türk mürettebatı ile Antarktika’ya ulaştıran ilk Türk denizci ünvanını alan kaptan Osman Atasoy, dönüş için Mayıs ayında rotasını Atlas Okyanusu’na çevirdi. Hava koşulları nedeniyle uzun süre Falklandlar’da bekleyen Uzaklar II ekibi, Temmuz’un başında. Kükreyen Kırklar’da fırtınalarla boğuşan ekip, netameli Doldrumlarda da rahat nefes alamadı. Boralar ve sağnaklarla dolu zorlu okyanus geçişini, hiç durmadan, 53 günde tamamladı.

Kaptan Osman Atasoy ve Sibel Karasu, 12 Eylül’de, Portekiz’e ait Madeira Adası’nda karaya ayak bastılar. Tekneyi ve kendilerine bir nefes alma zamanı tanıyacak ve yeniden yola çıkacaklar. Artık önlerinde, Akdeniz’in ’ev’ sayılabilecek suları var onlar için. Kasım ayı başında, Türkiye’de olmayı planlıyorlar.

Kaptan Atasoy ve Karasu’nun, Uzaklar II ile yaşadıkları Antarktika macerası, 24 Eylül Pazartesi gününden itibaren, TRT TÜRK’te, belgesel formatında yayınlanmaya başlıyor. Belgeselin yapımcısı Ersin ÇAKIR / Vira Medya