Medya
02 Tem 2014 12:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:23

Uzak durmanız gereken filmler hangileri?

Sinema yazarı Murat Tolga Şen, “Türk Sinemasının yarıyıl karnesi” yazısına devam ediyor. İşte 2014’ün “en” filmleri…

Öncelikle, acı/acıklı bir iddiam var. Bu yıl izlediğim 43 yerli yapımdan hiçbiri (Kış Uykusu dâhil) bir başyapıt değil. Hikâye anlatıcılığı konusunda ciddi sıkıntılarımız var, izlediğim filmlerin tümünün kontrolü kaybettiği, oldubittiye getirdiği anlar var. Bana yine “Kış Uykusu” diyeceksiniz ama sinema konuşan fotoğraflardan ötesi olmalı… Üzgünüm, iyi film ancak o kadar. O yüzden 6 aylık yarıyıl karnesinde “en iyi 5 film” listesi yok. Diğer kategorilerde seçtiklerim de aşağıda…

En başta, en cesur 5 filmi seçmek istedim ancak yel değirmenlerine karşı dövüşen sinemacı bulmak zor. Sadece kendi yönüne değil, derdini herkese anlatmak isteyen ve güncel meselelere el atan yapım bulmakta epey zorlandım ve ne yazık ki 2 filmlik bir liste yapabildim!

İTİRAZIM VAR

CENNETTEN KOVULMAK

En Kötü 5 filmi seçmek için pek zorlandığımı söyleyemem, hatta gördüm ki “en kötü 20” listesi bile çıkabilir ama o kadar insafsız görünmek istemiyorum. 51 filmlik listede izlemediğim 7-8 film içinde de mutlaka bu listeye gireceğine inandıklarım var ancak izlediklerimden yola çıkarak bu yıl gördüğüm en “kötü” yerli yapımlar şunlar… Evet, bu listedeki filmlerden biri yılın gişe rekortmeni aynı zamanda… Snob bir film eleştirmeni değilim ancak “Recep” serisinin suyunun çıktığını düşünüyorum.

UZAY KUVVETLERİ 2911

006 KAÇIŞ

MAVİ DALGA

ÇILGIN DERSANE 3

RECEP İVEDİK 4

Bonus: BALAYI

İyi ve farklı filmler çekmek için yola çıkan sinemacılar var. Özellikle “tür sineması” alanında iyi örnekler izledim bu yıl ancak bu filmler gişede hak ettiğini alamadı gibi geliyor bir yandan… Bunları da “Kıymeti Bilinmemiş” filmler olarak işaretlesem yanlış olmaz sanırım.

PANZEHİR

SİLSİLE

MANDIRA FİLOZOFU

ZAMAN MAKİNESİ 1973

KÖKSÜZ

Bonus: MÜSLÜM BABA’NIN EVLATLARI

Yine de bu listeler içinizi karartmasın, sinemaya gitmeye, yerli yapımları sinemada izlemeye devam edin. Görüşmek üzere…

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com