Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan ve halk arasında Diş Gıcırdatma (Bruksizm) olarak bilinen hastalığın çene eklemine zarar verdiğini belirtti.

Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 1

Diş sıkma ve gıcırdatma insanların gece uyku esnasında farkında olmadığı zamanlarda daha sık yaşanıyor. Gece uykusunda dişini istemsizce sıkanlar ve gıcırdatanlarda kulak ağrısı, özellikle çene ağrısı çok fazla görülüyor.

111
Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 2

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, Bruksizm (Diş Gıcırtdatma) sorunu ile karşılaşanların erken tedavi edilmediğinde çene ekleminin zarar gördüğünü belirtti. Op. Dr. Tuna Kenar, “Bruksizm genel olarak diş sıkma ve diş gıcırdatma olarak tanımlanabilir. Daha çok, gece insanların fark etmediği zamanlarda uyku esnasında meydana gelir. 

211
Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 3

Bu hastalar bize kulak ağrısı şikayetiyle ya da sabahları kalktığında çenem ağrıyor diye gelir. Bazen çenelerinin kilitlendiğini, hareket edemediklerini aktarırlar. Diş sıkıldığında alt ve üst çene birbirine statik baskı yapar, bu durum neticesinde çene ekleminin kapsülü ve etrafındaki yapılar zarar görür. Süreç devam ettiğinde ağrıya ve mikrobik olmayan iltihaba sebep olur. Bu durumlarda ağrı kulağa, başa ve boyna vurabilir.

311
Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 4

Çene ekleminin ağrısı etrafa dairesel şekilde yayılır ama hastalar en çok kulak ağrısı ile gelir. Biz hastanın muayenesini yaptığımızda kulakta herhangi bir problem görmeyiz. Ancak çene eklemi muayenesinde hastanın çenesini açıp kapattığımızda hasta orada şiddetli bir ağrı hisseder. Bu da zaten çene ekleminin zarar gördüğünün göstergesidir” dedi.

411