Gündem
21 Eki 2012 18:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:17

USULSÜZ TELEFON SATAN TELEVİZYON KANALLARI YANDI!

BTK, televizyon kanalları üzerinden cep telefonu, sabit telefon satan firmaları yakın takibe aldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), televizyon, radyo ve internet üzerinden cep telefonu, sabit telefon, dect ve telsiz cihazları satan firmaları yakın takibe aldı.

Denetimlerde yasa dışı yollarla ithalatı veya imalatı yapılan, IMEI numarası değiştirilmiş, teknik düzenlemelere aykırı olan çok sayıda marka-model cep telefonlarının tüketiciye doğrudan reklam yoluyla satıldığı tespit edildi.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, yaptığı açıklamada, bazı marka ve model mobil telefon cihazlarının TV kanalları ve internet üzerinden yoğun bir şekilde satışlarının yapılması nedeniyle konuyu gündemlerine aldıklarını belirterek, BTK'nın, piyasa gözetimi ve denetimi görevi kapsamında, bu tür ürünlerin satışını yapan TV kanallarında denetim yaptığını ifade etti.

Gerçekleştirilen denetimlerde, yasa dışı yollarla ithalatı veya imalatı yapılan, IMEI numarası değiştirilmiş, teknik düzenlemelere aykırı çok sayıda marka-model cep telefonlarının tüketiciye doğrudan reklam yoluyla satıldığının tespit edildiğini bildiren Acarer, şunları kaydetti:

“TV kanalları üzerinden tüketiciye kolay ulaşılması nedeniyle, satıcılar, aracı reklam firmaları kullanarak birçok TV kanalını satış amaçlı kullanıyorlar. Denetimler sonucunda, teknik düzenlemelere aykırılığı tespit edilen, piyasaya arzları durdurulmuş ve yasal olmayan yollarla ülkeye sokulan cep telefonlarının satışına aracı olan TV kanallarının yetkililerini konu hakkında uyardık ve ilgili kuruluşları bilgilendirdik.”

“Vatandaşlar daha dikkatli olmalı”

BTK Başkanı Acarer, Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği'ne göre, telefon cihazlarının, insan sağlığı ve güvenliği açısından risk taşımaması, elektromanyetik uyumluluk şartlarına sahip olması, telekomünikasyon şebekesiyle uyumlu çalışması gibi teknik özelliklere uygun olması gerektiğinin altını çizdi.

Piyasada satışa sunulan telefon cihazlarının teknik standartlara uygunluğunu ve piyasaya arz koşullarına uyulup uyulmadığını 2007 yılından bu yana düzenli olarak denetlediklerini belirten Acarer, şöyle konuştu:

“Cep telefonu piyasasında çok sayıda farklı marka ve model cihaz satışa sunuluyor. Yönetmelikle belirlenen standartlara uygun olmayan cihazların insan sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturma ihtimali bulunuyor. Telefonları kullanan tüketicileri korumak amacıyla yaptığımız piyasa gözetimi ve denetimleriyle standartlara uygun olmayan cihazların satışını engelliyoruz. Telefon cihazlarının satışında aracı durumunda bulunan TV kanalları ve internet siteleri ile telefon satın almak isteyen vatandaşlar, gerekli standartları taşımayan telefonların satılması ve alınması konusunda daha dikkatli olmalılar.”