Gündem
27 Oca 2022 15:41 Son Güncelleme: 27 Oca 2022 15:45

Usta sanatçı Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı!

Türk sinemasının “4 yapraklı yoncası”nın “mavi gözlüsü”, sanatçı Fatma Girik, son yolcuğuna çıkmak üzere Bodrum’a uğurlandı.

Türk sinemasının efsane oyuncularından, Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasından biri Fatma Girik, pazartesi günü tedavi gördüğü hastanede korona virüse bağlı gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik için ilk tören 1988-1993 arası belediye başkanlığı görevini yürüttüğü Şişli Belediyesi’nde gerçekleştirildi. Ünlü sanatçı için Şişli Başkanlık Binasında bir tören düzenlendi. Törene Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Fatma Girik'in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Ahu Turan ve birçok sanatçı katıldı.

"GİRİK'LE ÇALIŞMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYDUM"

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "Şişli Belediyesi eski başkanımız ve ülkemiz sinemasının duayen oyuncularından dev bir sanatçıya veda etmek için bir araya geldik. Fatma Girik'in zamansız gidişiyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Fatma Girik benim için çok önemli bir isimdi. Belediye başkanlığı döneminde kendisiyle çalışıyor olmaktan her zaman büyük bir onur duydum. 1994 seçimlerinde 1.5 ay boyunca sabah 07:00'den akşam 01:00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık. Usta sanatçılığı ve toplumsal içerikli filmleri ile milyonların gönlünde taht kurmuş bir isimdir" ifadelerini kullandı.

MANEVİ KIZI AHU TURAN: TÜRKİYE BÜYÜK BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ

Törende bir konuşma yapan Fatma Girik'in manevi kızı Ahu Turan, "Hepinizi ayrı ayrı buraya geldiğiniz için ona iyi dileklerinizi dualarını ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Fatma annem Şişli'ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Belediye başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp, çizmelerini giyip işçilerle yolları yıkamaya giderdi. Buraya çok emeği geçtiğine inanıyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Türkiye büyük bir değerini kaybetti" dedi.

KARDEŞİ GÜNAY GİRİK: SÖZLERİN BİTTİĞİ ANDAYIZ

Fatma Girik'in kardeşi Günay Girik çok üzgün olduklarını belirterek, "Sözlerin bittiği andayız. Ablam buranın eski Belediye Başkanı. Bana da kısmet oldu burada 5 sene görev yapmak. Çok üzgünüz. Diyecek bir şey bulamıyorum. Bunu biz Muammer başkanımızla bu toplantıyı geçen ay ablamla beraber planlamıştık. Burada adı verilen bir kız yurduna açılışını yapacaktık. Bu toplantı olacaktı zaten. Çok enteresan o bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen de şimdi görüyordur. Hepimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Yeşilçam'ın usta ismi için Şişli Belediyesi Başkanlık binasındaki törenin ardından Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda da bir tören düzenlendi. Törende, Fatma Girik'in oynadığı filmlerden kesitler gösterildi. Ardından Fatma Girik'in sevenleri Türk bayrağına sarılı naaşının yanına gelip kürsüye çıkarak duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

MENAJERİ BİRCAN SİLAN: SANAT DÜNYAMIZ İÇİN ÇOK BÜYÜK KAYIP

Fatma Girik'in menajeri Bircan Silan, "Şişli belediye başkanlığı döneminden beri yol arkadaşım dostum ablam ailemizin bir parçası öyle. Sanat dünyamız için çok büyük kayıp ama Fatma Girik benim için mavi direnişin simgesiydi. Sanat dünyamızın olduğu kadar bütün yaşamımızın bir parçasıydı. Her şeyden önemlisi onun için insan olmaktı. Şan şöhret para pul hiç bir şey değil insanların kalplerine dokunabilmek onun için hayattaki en kıymetli bir şeydi. Filmleriyle ve hayattaki duruşuyla bunu her daim bizlere verdi ve vermeye de devam edecek. Bizler onu şuan belki madden kaybettik ama manen içimizde yaşattığımız sürece emin olun yaşayacaktır" dedi.

EDİZ HUN: MÜKEMMEL BİR İNSANDI

Kürsüye çıkan Ediz Hun Fatma Girik ile 1964 yılında tanıştıklarını söyleyerek, "58 yıl geçti. Olağanüstü bir kadındı, dürüsttü, mertti. İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil sarsılmaz duruşlardadır. Böyle bir kadındı. Çok dürüst karakterli son derece mükemmel bir insandı. Türk sanat alemi için büyük bir kayıptır" diye konuştu.

NUR SÜRER: ONU UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİL

Sanatçı Nur Sürer ise, "Gerçekten bizim fotomuz bunların da çok üstünde bir kadındı. 1985 yılında tanıştık. Ben gözlerine bakınca hayatımda mavinin bu kadar güzel olduğunu düşünememiştim. 20 gün önce konuşmuştuk. O bize dokundu biz ona dokunduk. Onunla görüştüğümüzde, 'Ben sinema arkadaşlarımla gurur duyuyorum' dedi. 5 yıldır bir tane uyunca da gelip bir şey istemedi. Onlarla gurur duyuyorum. Bu kadını unutmak mümkün değil" dedi.

KOÇYİĞİT: “ATATÜRK’E BAĞLI CUMHURİYET KADINLARIYDIK”

Girik’le birlikte Türk sinemasının “4 yapraklı yoncası”ndan biri olan Hülya Koçyiğit de anma töreninde bir konuşma yaptı. Konuşmakta zorlandığını belirten Koçyiğit, duygularını, “İçimiz yanıyor. Hani ‘Gözler insanın kalbinin aynasıdır’ derler ya; o masmavi gözlerle, sanki içinden bir ışık yanarmış gibi pırıl pırıl, sevgiyle, iyilikle bakan o güzelim gözler… Girdiği ortama hemen bir enerji getirir, canlılık getirir, neşelendirir. Türk sineması deyince, hepimizin aklına ilk o gelir. Çünkü o mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. O, cesur yürekli bir efsaneydi. Seni çok özleyeceğiz Fatma” sözleriyle dile getirdi. Girik’in sinemada kendi tarzını yarattığının altını çizen Koçyiğit, “Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görülüyor olsak da biz, Atatürk'e bütün kalbimizle, onun ilke ve inkılaplarına bütün kalbimizle bağlı Cumhuriyet kadınlarıydık. Her ölüm erken. Önemli olan ardımızda, ‘İyi insandı’ dedirtebilmek. Fato, onu başardı. Fatma, iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz” diye konuştu.

BODRUM’A YOLCULANDI

Konuşmaların ardından Girik’in tabutu, alkışlar eşliğinde CRR’den alınarak, Teşvikiye Camii’ne getirildi. Girik, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, son yolculuğuna çıkmak üzere, Muğla’nın Bodrum ilçesine uğurlandı. Girik, uzun yıllardır ikamet ettiği Bodrum’da defnedilecek.

CENAZESİNE İLİŞKİN KONUŞMUŞTU

Fatma Girik'in ölüm haberi sonrası usta oyuncunun ölümle ilgili söylediği sözler gündem olmuştu.

Girik, daha önce yaptığı açıklamada "Neticede robot değilim bir canlıyım; bir gün elbet ölümü tadacağım. Memduh’a (Ün) kavuşacağım. Ölüm kötü bir şey değil. Kötü olsa Allah ölümü vermezdi. Biz gideceğiz ki ardımızdan yenileri gelsin" demişti.

"SESSİZ SEDASIZ ÇEKİP GİTMEK İSTİYORUM"

Usta sanatçı, ölümünden sonra nasıl bir cenaze töreni istediğini de söylemişti. Girik, açıklamasında “Öldüğümde öyle büyük bir uğurlama ya da tören istemiyorum. Gülriz Sururi gibi sessiz sedasız çekip gitmek istiyorum” ifadesini kullanmıştı.