Gündem
22 Haz 2014 09:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:20

Usta gazeteci ölümünün 4. yılında mezarı başında anıldı!

İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk mezarları başında düzenlenen törenle anıldı.

Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi olan gazeteci ve yazar İlhan Selçuk ölümünün 4. yılında abisi Turhan Selçuk ile birlikte Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen iki ayrı törenle anıldı.
Hacıbektaş İlçesi'nin Çilehane Mevkii'ndeki Ozanlar Yolu üzerindeki 'İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'nda düzenlenen anma etkinliği öncesinde, Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk, Turhan Selçuk’un çok sevdiği Mor ve beyaz gülleri Turhan’ın mezarına koydu. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaşamları boyunca Atatürk ilke ve devrimleri ile onun aydınlanmacılığının yılmaz savunuculuğunu yapan İlhan-Turhan Selçuk kardeşlerin, her türlü baskı ve dayatmalara karşı dik duruşları ile topluma örnek oluşturduklarını söyledi.

Selmanpakoğlu şöyle dedi:

İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk’un her yıl burada anma etkinliğini yaparken, onlara olan özlemimizin yanı sıra, onlara ne kadar çok ihtiyaç olduğunu daha iyi görüyoruz. Türkiye için sloganlaşan ‘Tehlikenin farkında mısınız’ sözü, İlhan Selçuk’un unutulmayan deyimlerinden olmuştur. İşte biz burada her yıl bu iki bilge insanı anarken varlığımızı sürdürmenin geleceğimizin aydınlık olması laik demokratik hukuk devleti olarak toplumun birbirine karşı ötekileştirmeden gelişmesi yolunda çaba sarf edeceğimizi burada bir kez daha ifade ediyoruz.

Daha sonra törene katılanlar daha sonra İlhan ve Turhan Selçuk’un gömütüne karanfil bırakarak saygı geçişinde bulundu. Törene katılan vatandaşlara Hacıbektaş Belediyesi ekipleri tarafından lokma dağıtıldı. Selçuk kardeşler için ikinci etkinlik Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Heykel sanatçısı Hasan Fehmi Hızal’ın hazırladığı ‘3 boyutlu Turhan Selçuk Çizgi Kahramanları Heykel Sergisi’nin açılışı Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde yapıldı.
CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi başyazarı Mustafa Balbay,CHP İstanbul Milletvekili Sebahat Akkiraz, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Orhan Erinç ,Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk, kızı Aslı Selçuk’un yanı sıra çok sayıda sanatseverin katıldığı sergi 1 hafta süre ile açık kalacak.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde İlhan Selçuk’un sevdiği türküleri seslendirdi. Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde daha sonra ‘İlhan Selçuk-Turhan Selçuk ve Aydınlanma’ konulu panel de konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İlhan Selçuk’un sohbetlerinin bile kendisi adına bir okul özelliği taşıdığını söyledi.

Balbay, şöyle konuştu:

İlhan ağabey ile belirli aralıklarla Ankara’da görüşürdük. Ülkesel ve hem de küresel bakış açıları ile dünyadaki gelişmeleri aydınlatıcı kimliği ile yorumlar ve oldukça değişik felsefi yaklaşımlar ortaya koyardı. İlhan ağabey, bu ülkenin tüm değerlerinin yaşatılması gerçeğine inanan bir kişi idi. Yazılarına baktığınızda hem bugünü ve hemde geleceği kolayca görebilirsiniz. Örneğin bugün Cumhuriyet gazetesindeki yazısını okuduğunuzda, tam 4 yıl önce yazılmasına karşın adeta bugünlerdeki gelişmeleri görür gibi bir değerlendirmelerde bulunuyor. İlhan Selçuk benim için bir okuldu.

Cumhuriyet gazetesi ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur da 1950’li yıllardan itibaren İlhan Selçuk’un yazıları, Turhan Selçuk’un karikatürleriyle aydınlanma devrimini, sol ve sosyalist düşünceyi geniş kitlelere en yakın ve ama aynı zamanda en çarpıcı bir şekilde ileten bir düşünce insanları olduğunu dile getirdi. Selçuk kardeşlerin üç boyutlu düşünen geleceğe projektör tutan aydınlanmacı olduklarını vurgulayan İlknur “Ne İlhan Selçuk tek başına bir yazar , ne de Turhan Selçuk tek başına bir Karikatüristti. Onlan üç boyutlu düşünen,ağacı değil,ormanı gören,günü değil,geleceğe projektör tutan aydınlardı.Geçmişte söyledikleri, tehlike olarak dikkat çektikleri konuların tek tek gerçekleştiğini görünce üç boyutlu düşünmenin ne olduğunu bugün anlayabiliyoruz. Oktay Akbal ‘İlhan Selçuk’u okumak bir üniversite bitirmekle eşdeğerdir.’demişti .Ne mutlu bize ki önce İlhan Üniversitesinde okuduk sonra da onun üniversitesinde rahle-i tedrisatından geçerek bir anlamda doktora yaptık" diye konuştu.